Hükümetin gözü kıdem tazminatında

Hükümetin gözü milyonlarca çalışanın iş güvencesi olan kıdem tazminatında. "Yapısal Dönüşüm Adımları" kapsamında kıdem tazminatı fonunun yeniden gündeme gelmesi tepki topladı. Türk-İş ve bağlı sendikalardan peş peşe açıklamalar geldi. Türk-İş, alınan genel grev kararını hatırlattı. Belediye-İş ise kıdem tazminatının çalışanların elindeki tek umut olduğunu vurguladı.

Reform paketinden kıdem tazminatını oluşturulacak bir fona devretme kararı çıktı. Bu durum işçi sendikalarının tepkisini topladı. Hükümet, "Yapısal Dönüşüm" adıyla gözünü işçi kesiminin "kırmızı çizgimiz" diye tanımladığı kıdem tazminatına çevirdi.

Daha önce de kıdem tazminatıyla ilgili çalışması olan hükümet, Yargıtay'dan görüş almıştı. Yargıtay üç sayfalık yazısında fon sisteminin işçinin aleyhine sonuçlar doğuracağını belirtmişti.

Ancak buna rağmen hükümetin kıdem tazminatını tekrar gündeme getirmesi sonrası Türk-İş ve ona bağlı sendikalardan tepki açıklamaları peş peşe geldi.

Türk-İş yönetimi, daha önce kıdem tazminatı hakkını işçinin elinden alacak adımlara karşı genel grev kararı almıştı. Aydınlık Gazetesi'ne konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, fon uygulamasına sıcak bakmadıklarını vurguladı, kıdem tazminatını kırmızı çizgi ilan ettiklerini hatırlattı.

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Şu anda ayrıntıları bilmiyoruz. Bakan açıklamasında Kıdem Tazminatı’ndan söz ediyor. Fonlardan ağzımız yandı. Biz fona sıcak bakmıyoruz. Kıdem tazminatı konusunda kazanılmış haklardan bir arpa boyu geri gitmeyi kabul etmeyiz. Kıdem tazminatı hakkı olmayanların bu hakkı alması için yapılacak düzenlemeleri destekleriz. Gereken bütün yardımı veririz. Ama mevcut haklarımızdan taviz vermeyiz." dedi.

Türk-İş yönetimi AKP'nin kıdem tazminatını gündeme getirmesi ile ilgili 15 Nisan Pazartesi Günü de kamuoyuna geniş bir açıklama yapması bekleniyor.

Türk İş’e bağlı Belediye-İş’ten de hükümete tepki geldi.

Ulusal Kanal'a konuşan Belediye İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, kıdem tazminatı konusunun gündemden çıkartılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Türk-İş 1 Mayıs'ı Kocaeli'nde kutlayacak. 1 Mayıs kutlamalarının ana teması da "Kıdem tazminatıma dokundurtmayız" olacak.

HABER: TANSEV KARA

ulusal.com.tr