Gadir Hum bayramı çoşku ile kutlandı

Hz.Ali’nin Veli tayin edilmesinin yıl dönümü olan Gadir Hum Bayramı Hatay’da İskenderun, Antakya gibi merkezlerde kutlandı.

Gadir Hum bayramı çoşku ile kutlandı

Antakya’da kapalı spor salonunda kutlanan bayrama 15 bini aşkın insan katıldı. Bayram kutlamasına siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinden büyük rağbet vardı.

Antakya’daki kutlamalara Ehli Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı ev sahipliği yaptı.

Antakya’daki Bayram kutlamalarına: CHP Ankara Milletvekili ve Grup Başkan vekili Emine Ülker Tarhan, İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Hasan Basri Özbey, CHP genel başkan yardımcısı Nihat Matkap, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, CHP Hatay Milletvekilleri Mevlüt Dudu, Hasan Akgöl, Refik Eryılmaz, Mehmet Ali Ediboğlu, Eski bakanlardan Mehmet Dönen, Ehli Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı Genel Başkanı Ali Yeral, Alevi ve Caferi lideri Selahattin Özgündüz, Alevi Derneği Genel Başkanı Doğan Demir, Alevi ve Bektaşi Fed. Genel Başkanı Doğan Bernek, Yazar Kenan Çamurcu, Irak Din adamı İzettin El Hakimi, Yazar Kenan Çamurcu ve çok sayıda siyasi parti il başkanı ve yöneticileri katıldılar.

Emine Ülker Tarhan, Hasan Basri Özbey, Ali Yeral, İzettin El Hakimi, Selahattin Özgündüz, Doğan Bernek, Hasan Akgöl birer konuşma yaptılar.

Bayram kutlaması saygı duruşu ve istiklal marşı okunmasından sonra tanıtımlar ve konuşmalar ile gecenin geç saatlerine kadarı sürdü.

Konuşmacılar sürekli alkışlarla kesildi. Türkiye-Suriye kardeşliğini içeren sloganlar atıldı. Gezi direnişinde şehit olan Ahmet Atakan’ın annesi salona girişinde alkışlarla karşılandı.

Bütün konuşmacıların ortak vurgusu ve konuşmalarda öne çıkanlar şunlardı.

1.Türkiye-Suriye kardeştir. Suriye’de iç savaş yoktur. Emperyalist bir saldırı vardır. Suriye Hükümeti ve Devlet Başkanı halkı ile birlikte direnmektedir. Emperyalist saldırı geri püskürtülmüştür. Tayyip Erdoğan Suriye düşmanlığı ile emperyalizme hizmet etmektedir. Bu anlamda uluslar arası terörist grupları Türkiye sınırlarından girmektedir.

2.Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı paket Büyük Ortadoğu Projesinin ürünüdür. Bu proje bütün toplum kesimlerine açık saldırıdır. Bu pakette Alevilerin düşünce özgürlüğüne ve örgütlenmesine, özgürleşmesine ilişkin bir kırıntı bile yoktur.

3.Alevi örgüt önderlerinin konuşmalarında tamamı AKP ile birlikte hareket eden alevi derneklerinin “çürük elma” ayıklanacaktır. Tayyip Erdoğanlar “cem evi cümbüş evi” diyenleri unuttu öncelikle bunu söyleyenler Alevilerden özür dilemelidir.

4.Biz bir devrimle millet olduk, onun için büyük Türk milletinin parçalanmasına yönelik bu pakete karşı yine büyük bir mücadele yürütülmelidir.

Emine Ülker Tarhan konuşmasında “Paketi kısaca açıklarsam, gericileşme paketi, şiddeti meşrulaştırma paketidir. Yani Türk ulusunu yok etme paketidir” şeklinde değerlendi.

Hasan Basri Özbey ise Türk milletinin yıkılmayacağını çünkü bir devrimle kurulduğunu ifade eden konuşmasında, Ergenekon davasından tutuklu İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in selamlarını getirdiğini belirterek konuşmasına başladı. “Biz bir devrimle millet olduk, biz bir ümettik, bizi adam yerine koymuyorlardı. Büyük Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bir devrim yaptık. Kürdü, Türkü, Arabı, Alevisi, Sünüsi bir millet olduk. Devrimimiz kayıp ettik, millet dağılıyor, devrimimizi kayıp ettik Atatürk Cumhuriyeti dağılıyor. Devrimimizi kayıp ettik, güneydoğumuzda devletçikler kuruluyor. Devrimimizi kayıp ettik, Amerika’nın gladyosunun savaş arabası olduk. Kardeşimiz, dostumuz Suriye’ye karış düşmanlığın merkezi oldu. Biz dört elle Atatürk Devrimine sarılacağız, Türkü, Kürdü ve Arabı bütün dünyaya bir kez daha büyük millet olduğumuzu göstereceğiz. Andımız çocuklarımızın okuduğu bir metin değil, bütün milletin Atatürk devrimine bağlılığını haykırdığı bir anttır. Oradaki Türk milleti Atatürk’ün söylediği gibi ‘Türkiye Cumhuriyetini kuran halka Türk milleti denir.’ Onlar bizim andımızı alıyorlar, onlar bizim devrimimizi elimizden alıyorlar, biz bunu kabul etmiyoruz. Biz Haziran ayında bir isyan ettik, yine emperyalizme karış bir kardeşimiz Suriye’de isyan etti ve Aslanlar gibi direnmektedir. Yaşasın Suriye, Yaşasın Suriye. Bizim 90 yıl önce nasıl direndikse Beşar Esad Milleti ve Ordusu ile birleşerek emperyalizme ders veriyor. Bu gün adam olmanın bir tek ölçütü vardır, Suriye’ye düşmanmısın, dostmusun, Esad’dan yanamasın, değimlisin, Esad düşmansan adam değilsin. Esad duy buradan sana sesleniyorum, sen sadece Suriye’nin özgürlüğü, birliği ve bağımsızlığı için değil, Türkiye’nin de birliği, bütünlüğü ve bağımsızlığı için savaşıyorsun.

Esad emperyalist saldırıya karşı direnmektedir. Bir savaş yoktur, Bu emperyalist savaşa karşı direnen bir ülke ve halk vardır. Haziran ayında bu halk ayağa kalktı, Abdocanları, Ali İsmailleri, Ahmet Atakanları şehit verdik. Suriye sen orada diren biz burada direneceğiz dedik.

Herkes safını belirlesin, Mustafa Kemal’in askeri mi olacağız, yoksa Sorus mu askeri olacağız? Mustafa Kemal’in askeri mi olacağız, yoksa Seyit Rıza’nınmı askeri olacağız?”

Diyerek konuşmasını tamamladı.

Ali Yeral konuşmasında dikkat çektiği Hükümetin terör örgütlerini desteklediğini, bunların ise insan ciğeri yiyen yaratıklar olduğunun altını çizdi. “Bütün batılı devletler Suriye rejimini yıkmak girişimi ile bütün ülkeyi harabeye çevirdiler. Bu caniler Suriye’de yüz binden fazla masum insanın ölümüne sebep oldular. Bu Antakya’dan geçen teröristler Alevi, Sünni ve Hıristiyan vatandaşları kurşuna dizdiler. Bunlar kadınlarımızın ırzına geçtiler. O gün peygamber torunlarını kesenler bu günde yine peygamber torunların tedbir eşliğinde kesiyorlar. Emeci camisinde namaz kılmanın hesabını yapanlar çok kötü bir rüyadan uyanmanın şokunu yaşıyorlar” dedi.

Selahattin Özgündüz ise Suriye’de bir savaşın olmadığını belirterek, Suriye Diyanet işlerini kutladıklarını ve Türkiye’nin beş bin teröristin üstesinden gelemediğin en mazbut, en büyük ordusunun onlara teslim olduğunu belirterek “ Suriye ordusu milyon dolarlar teklif edilmesine rağmen şanla, şerefle ülkesinin bağımsızlığının korumaktadır. Ben o ordunun gözlerinden öpüyorum. Onların başında ise Allahın aslanı Esad, Esad direnmektedir. Dünyanın süper güçlerini dize getirmiştir. Amerika tanrı değildir, Amerika kolayca götürüyor ama kendi getirdiklerini götürüyor. Esad halkının gönlünde tahtını kurdu.” Diyerek konuşmasını tamamladı.

Irak Dini lideri İzettin El Hakimi Amerika’nın Irak işgali sonrası ayda bir alevi katledildiğini ve üç bin insanı yaralı bıraktığının altını çizdi.

HÜSEYİN GÜLER

ulusalkanal.com.tr

hatay chp antakya bayram İskenderun Gadir Hum Hz.Ali