Edirne'de don olayına karşı sobalı ve zirai örtülü önlem

Meteoroloji'nin soğuk hava nedeniyle zirai don uyarısında bulunduğu Edirne'de üreticiler seralardaki ürünlerini korumak için önlem alıyor.

Edirne'de don olayına karşı sobalı ve zirai örtülü önlem

Hava sıcaklığının geceleri sıfırın altında 8 dereceye kadar düştüğü kentte, çiftçiler seralardaki marul, soğan ve roka gibi kışlık sebzelerinin üzerine dona karşı agril adı verilen örtü serdi. Seraya soba kurdu. Bazı üreticiler ise donmuş ürünlerini kurdukları sobalar ile çözülmesini sağladıktan sonra satışa sunuyor.

ÜRÜNLERİNİ ISITARAK KORUMAYA ÇALIŞIYORLAR

Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'ndeki serasında kışlık sebze yetiştiren Sadık Kapanlı, ürünlerini korumak için bazen ısıtıcı yaktıklarını ama bunun maliyetli olduğunu söyledi:

- Önlem aldık ama yeterli değil. Biz genelde kışlık ürün yetiştiriyoruz. Bazen ısıtıcı yakıyoruz. Ama her serada yakamıyoruz, çünkü maliyeti yüksek. Onun yerine örtüler kullanıyoruz. Onlar 5- 6 yıl idare ediyor bizi. Uğraşması biraz zor. Hem artıları hem eksileri var kışın bu işle uğraşmanın. Çok rutubet olduğunda ürün hastalık da kapabiliyor. Rüzgâr olması lazım ama burada pek rüzgâr yok deniz kenarı gibi.

Edirne meteoroloji soğuk hava çiftçiler Karaağaç don olayı Karaağaç Mahallesi