Kapitalizmin Kızıl Meydan takıntısı

Geçtiğimiz hafta Moskova'da Kızıl Meydan'ın ortasına yerleştirilen dev bir “Louis Voutton” bavul tepkiere neden oldu ve apar topar kaldırıldı.

Kapitalizmin Kızıl Meydan takıntısı

Bir etkinlik kapsamında yerleştirilen enstelasyon için Fransız modaevi markanın Rusya ile olan “derin duygusal bağı”nı temsil ettiğini ve elde edilen gelirin çocuk vakfına bağışlanacağını açıklamışsa da Kızıl Meydan'da tanesi binlerde Euro olan bir markanın dev ürününün sergilenmesi Rusları kızdırdı. Yapılanın “terbiyesizlik” olduğunu söyleyen Komünist Parti üyelerinden Sergei Obukhov'un sözleri olayın neden sıradan bir sanat olayı değil de (ki olsa olsa sömürenlerin sözde sanatı olabilir) “haddini aşma” olduğunu açıklar nitelikte: "Kızıl Meydan Rus Devleti için kutsal bir yerdir. Öyle semboller vardır ki, bunların değerini hakir gören, lekeleyen bir şey asla yapamazsınız"

Lenin'in mozolesinin yakınına kapitalizmin simge markalarından birinin, dev bir maketle reklamını yapmasının, meydana ve tarihe büyük bir saygısızlık olarak adledileceğini öngörememiş olması ise ilginç... Diğer taraftan bu tür işgaller daha önce de yaşanmıştı. Meydanda "tarihsel görünüme zarar verecek" etkinlikler gerçekleştirmek yasak olmasına rağmen, son birkaç yıl içinde pek çok konser, motosiklet şovuk ve moda şovu gibi organizasyonlar düzenlenmişti. Hatta bir diğer ünlü marka Dior, meydanın tam göbeğinde kurduğu büyük bir platformla 2013-14 koleksiyonunun tanıtımını bile yapmıştı. Ancak bu son olay da Moskovalılar artık sessiz kalamadı ve tepkiler çığ gibi büyüdü. Kızıl Ordu'nun zafer yürüyüşünü yaptığı , Lenin'in halka seslendiği, Gagarin'in kucaklandığı bu meydana karşı kapitalizmin giriştiği bu taciz vari etkinlikte tepkiyle karşılandı. 2 Aralık'tan 19 Ocak 2014 tarihinde kadar sergilenmesi planlanan, 9 metre yüksekliğinde ve 30 metre uzunluğunda de olan bu dev bavulun da eleştiriler sonucunda kaldırılmasına karar verildi.

Aydınlık

rusya moskova kızıl meydan