Toprağın sırrı bu bitkide saklı
Yusuf Yavuz
Türkiye’nin ağır ve yorucu gündeminin ortasında yaşanan bahar, her şeye karşın doğanın diliyle yaşamı anlatmayı sürdürüyor. Toroslarda karların erimeye başlamasıyla toprağın altından başını uzatan bir zambak türü olan çiriş otu, baharın dilinden anlayanlar için adeta yaşam neşesi. Antalya’da köylülerin toplayıp semt pazarlarındaki tezgahları şenlendirdiği çiriş otu, binlerce yıldır lezzetli yemeklerin vazgeçilmezi olurken, aynı zamanda halk hekimliğinde kullanılan önemli bitkilerden biri.
BAHARIN YAŞAM NEŞESİ ÇİRİŞ ŞEHRE İNDİ
Türkiye’nin pek çok bölgesinde yetişen çiriş otu, pırasaya benzediği için halk arasında ‘yabani pırasa’ olarak da anılıyor. Zambakgiller ailesinden olan çiriş otu, hemen her yörede çeşitli biçimlerde pişirilip yemek olarak tüketiliyor. Ot kültürünün giderek kentlerde de karşılık bulmasıyla, dağlardan toplanıp pazarlara indirilen çiriş otları Antalya’daki kimi semt pazarlarındaki tezgahlarda yerini almaya başladı.
PEYNİRE DE YEMEĞE DE TAT VEREN BİR BİTKİ
Akdeniz ve Ege bölgelerinde bolca yetişen çiriş otu, karların erimeye başlamasıyla kış uykusundan uyanıp ışıkla buluşuyor. Yüksek aroması ve pırasayı andıran lezzetiyle oldukça sevilen çiriş otu, ağrı kesici özelliğiyle pek çok rahatsızlıkta kullanılan bir bitki olmasının yanında aynı zamanda önemli bir C vitamin deposu olarak biliniyor. İçerdiği aroma nedeniyle peynir yapımında da kullanılan çiriş otu, Nisan ayında Akdeniz’de tüketilmeye başlanırken, daha yüksek rakımlı olan iç bölgelerde Temmuz ayına kadar varlığını sürdürüyor.
ANADOLU KÜLTÜRÜNÜN YAZILMAMIŞ ÖYKÜLERİ
Antalya’nın semt pazarlarında kilosu 5 ila 10 TL arasında değişen fiyatlarla meraklısına satılan çiriş otunun en çok kavurması, bulgurlu ve yumurtayla pişirilen yemekleri tercih ediliyor. Sağlık açısından yararlı bir bitki olmasının yanında baharın insan sunduğu neşe kaynağı olarak da ilgiyi hak eden çiriş otu, Anadolu kültürünün yazılmamış öykülerini de koynunda saklıyor. Toprağın hafızasını oluşturan binlerce tür gibi çiriş de taşıdığı öykülerin ve sırların insanla buluşacağı zamanı bekliyor.
ÇİRİŞ OTUNU NASIL PİŞİRECEKSİNİZ
Siz de toprağın sırrını taşıyan bu bitkiden payınıza düşeni almak istiyorsanız, yumurtalı çiriş otu yemeği pişirmek için önce 300 gram kadar çiriş otunu yıkayıp, köklerinde sarımsı zardan ayırın. Sonra pırasa gibi doğradığınız bitkiyi bir kenarda bekletin. Ardından iki diş sarımsağı ince doğrayıp zeytin yağında çevirin, biraz yeşil ya da kuru soğanı da ekleyerek doğradığınız çiriş otlarıyla birlikte kavurun. Dokusu yumuşak bir bitki olan çiriş otu kolayca pişeceği için biraz tuz, karabiberi de ilave ettikten sonra, dilediğiniz kadar yumurta kırarak yemeği ocaktan alın. Dilerseniz üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip servis edebilirsiniz. Yumurtadan hoşlanmayan ya da vegan olanlar için bulgurlu ya da başka türlü pişirme seçenekleri de sınırsız.
ulusalkanal.com.tr