Çok sayıda havayolu şirketi Boeing 737 Max 8 tipi uçaklarını seferden çekti

Brezilya'nın Gol Havayolları, Meksika'dan Aeromexico şirketi, Hindistan'ın Jet Airways ve Arjantin'in Aerolineas firması ile Avustralya Sivil Havacılık Güvenliği Otoritesi (CASA), Boeing 737 Max 8 tipi uçaklarını seferden çekti. Lion Hava Yolları da siparişini verdiği Boeing 737 Max 8 tipi uçak alımını erteledi

Çok sayıda havayolu şirketi Boeing 737 Max 8 tipi uçaklarını seferden çekti

Etiyopya Havayollarına ait uçağın pazar günü düşmesinin ardından Boeing 737 Max 8 tipi uçaklarının kullanımı bazı havayolları tarafından durduruldu.

Brezilya'nın Gol Havayolları, Meksika'nın havayolu şirketi Aeromexico ve Hindistan'ın havayolu şirketi Jet Airways, 157 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının ardından Boeing 737 Max 8 tipi uçaklarını seferlerinden çektiğini bildirdi.

Arjantin'in havayolu şirketi Aerolineas Argentinas B737 Max 8 tipi uçakların kullanımını geçici olarak durduracağını açıklarken, Singapur Sivil Havacılık İdaresi ise bu uçakların ülkeye giriş ve çıkışlarının bir süreliğine yasaklandığını duyurdu.

Güney Kore ulaştırma yetkilileri, 737 Max kullanan yerel bir havayolu şirketine güvenlik denetimi yapıldığını belirterek, bu süreçte bu uçakların seferlerinin durdurulduğunu kaydetti.

AVUSTRALYA DA DURDURDU

Avustralya Sivil Havacılık Güvenliği Otoritesi (CASA), Boeing 737 Max 8 tipi uçakların uçuşlarının askıya alındığını duyurdu.

CASA'dan yapılan yazılı açıklamada, Etiyopya'da 157 kişinin hayatını kaybettiği kazanın ardından Avustralya'daki Boeing 737 Max 8 tipi uçakların ülkeye giriş ve çıkışlarının askıya alındığı bildirildi.

Avustralya'daki hava yolu şirketlerinin envanterinde Boeing 737 Max 8 uçaklarının bulunmadığına yer verilen açıklamada, söz konusu uçaklarla Avustralya'ya Singapur merkezli SilkAir ve Fiji havayollarının yolcu taşıdığı belirtildi.

SilkAir'in Boeing 737 Max 8'in uçuşlarını halihazırda durdurduğu ifade edilen açıklamada, geçici askıya alma kararından sadece Fiji Havayollarının etkileneceği vurgulandı.

ENDONEZYALI HAVAYOLU ERTELEDİ

Endonezya’da faaliyet gösteren Lion Hava Yolları, Etiyopya Hava Yollarına ait uçağın pazar günü düşmesinin akabinde filosuna katmayı planladığı Boeing 737 Max 8 tipi uçak alımını erteleme kararı aldı.

Jakarta Post gazetesinin haberine göre, ülkedeki düşük maliyetli hava yolu şirketlerinden Lion Hava Yolları Grubu Genel Müdürü Daniel Putut, Amerikan uçak üreticisi Boeing firmasına siparişini verdikleri ve mayıs ayında teslimatını bekledikleri 4 adet B737 Max 8 tipi uçağın alımını ertelediklerini açıkladı.

Etiyopya'daki son B737 Max 8 kazasının ardından konuşan Putut, başında bulunduğu firmaya ait bu modeldeki uçağın geçen yıl 29 Ekim'de düşmesiyle ilgili soruşturma sonuçlarını beklemelerinden ötürü böyle bir karar aldıklarını belirtti.

ABD Havacılık İdaresi yetkilileri olay yerinde

ABD Federal Havacılık İdaresinden yapılan açıklamada yetkililerin, uçağın Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye yaptığı sefer sırasında düştüğü bölgeye vardığı bildirildi.

Havacılık yetkililerinin Etiyopya'nın öncülük ettiği inceleme ekibine katılacakları belirtildi.

6 ayda 2 kaza

ABD'li Boeing firmasının ürettiği 737 Max 8 tipi uçakların son 6 ayda iki büyük kazaya karışması, bu uçakların güvenliğine dair tartışmaları gündeme getirdi.

Endonezya'da Lion Havayollarına ait B737 Max 8 tipi yolcu uçağı geçen yıl ekim ayında düşmüştü. Kazada uçakta bulunan 189 kişi hayatını kaybetmişti.

Her ne kadar kazanın sebebi henüz belirlenmemiş olsa da her iki kazada da uçakların kalkışından sonraki 6 ila 12 dakika gibi kısa süre içinde yaşadıkları irtifa sorunlarının ardından düşmesi, söz konusu modellerde üretimden kaynaklanan bir teknik hata bulunması olasılığını güçlendiriyor.

Etiyopya Havayolları, Boeing 737 Max 8 tipi uçaklarının seferlerini durdurmuştu. Çin Havacılık İdaresi, ülkedeki tüm havayolu şirketlerine bu tip yolcu uçaklarının uçuşlarını durdurma talimatı vermişti.

Etiyopya Havayollarına ait Boeing 737-8 Max tipi yolcu uçağı, Kenya'nın başkenti Nairobi'ye yaptığı uçuş sırasında düşmüş, aralarında mürettebatın da olduğu 157 kişi yaşamını yitirmişti.

boeing