Birinci TEOG sınavı tercihleri belirleyecek
Binlerce öğrencinin iyi bir liseye girmek için ter döktüğü TEOG sınavlarının son gün oturumları dün bitti. Eğitim uzmanları, '2'inci TEOG sınavları, çalışanla çalışmayanı ayırmaktan oldukça uzaktı. 1'inci TEOG sınavları sonuçta daha belirleyici olacak' dedi
Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) merkezi ortak sınav sistemi kapsamında, ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerine yönelik yapılan ikinci dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavlarında son maraton dün tamamlandı. Sınavın ikinci oturumunda öğrenciler, Fen Bilimleri, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sorularını yanıtladı. Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, Aydınlık'a yaptığı açıklamada, "2'nci TEOG sınavları bilenle bilmeyeni, çalışanla çalışmayanı ayırmaktan oldukça uzak bir sınav oldu. Bu yüzden 1'inci TEOG sınavları daha belirleyici olacaktır" dedi. Hatice Yılmaz, Fen Bilgisi ile İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavlarının zor olmadığını, bu sınavlardan öğrencilerin yüksek netler yapacağını söyledi. Yılmaz şöyle konuştu: "Fen Bilgisi'nde geçmiş yıllardan farklı olarak birinci TEOG konularından soru yoktu, öğrencinin zorlandığı sorular canlılar ve enerji ilişkileriyle, maddenin halleri ve ısı ünitelerinden geldi. Buradan çıkan iki soru öğrencinin yorum gücünü ölçmeye yönelikti. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında da öğrencileri zorlayacak soru yoktu, bilgi gerektiren sorular yer aldı. T.C İnkılap tarihinden çok sayıda net yapan öğrenci çıkacaktır."
EN ZOR SINAV İNGİLİZCE OLDU
Hatice Yılmaz, dün ve önceki gün yapılan sınavlardan en zorunun İngilizce olduğunu dile getirdi: İngilizce sınavında öğrencileri zorlayacak aynı türde iki metin sorusu vardı. Bu metin soruları öğrencilerin çıkarım yapmasını gerektiren sorulardı. Ayrıca az karşılaşmış olmaları muhtemel 'face to face' sorusu da öğrencileri zorlamış. Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt da sınavdaki soruların müfredata uygun olduğunu ve soruların, açık ve anlaşılır ifadelerle düzenlendiğini, öğrencileri zorlayacak türde olmadığını Aydınlık'a anlattı: Fen Bilgisi sınav soruları; müfredata uygun ve soru sayıları da konu ağırlıklarına göre dağıtılmış. Sorular, öğrencilerin gözlem ve deneylerle edindikleri kazanımlarla çözülebilecek özellikteydi. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında da sorular açık ve anlaşılır olup, öğrencileri zorlayacak nitelikte soru bulunmamaktaydı. Yeşilyurt, İngilizce sınav sorularının öğrencilerin dikkatini ölçmeye yönelik olduğunu belirterek, "İngilizce soruları diğer derslerin sorularından farklı olarak öğrencilerin okuduğunu, gördüğünü anlama ve yorumlama becerisini aynı zamanda dikkatini ölçen kolay sorulardan oluşmuştur" dedi.
Müjde Oktay/ Aydınlık