AKP harekete geçti! BOTAŞ'a son darbe

Hükümet, doğlagaz piyasasını tamamen özelleştirmek için harekete geçti. BOTAŞ'ın elinde kalan 4 milyar metreküplük doğalgaz kontratlarının özel sektöre devredilmesi ve İGDAŞ'ın özelleştirilmesi için hazırlanan tasarı Meclis'e sunuldu. Tasarıyla, Trakya'nın tamamına ve Marmara'nın büyük bir bölümüne doğalgaz sağlayan BOTAŞ'ın özelleştirilmesinin önü açılmış olacak.

AKP harekete geçti! BOTAŞ'a son darbe

Özelleştirmelerde sınır tanımayan AKP hükümeti, kamu şirketi BOTAŞ'ın elinde kalan son doğalgaz kontratını da özel sektöre aktarmak için düğmeye bastı. 4 milyar metreküplük kontratın devri için hazırlanan, Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda değişiklikler öngören tasarı Meclis'e sunuldu.

Tasarı BOTAŞ’ın iletim, depolama, LNG tesislerinin işletilmesi yönüyle üçe bölünmesi ve İGDAŞ’ın özelleştirilmesine ilişkin hükümler içeriyor.

15 maddelik tasarı kapsamında BOTAŞ, "Yeniden yapılandırma" adı altında 3'e bölünecek. BOTAŞ ithalatı yıllık ulusal tüketimin yüzde 20’si oranına düşünceye kadar doğalgaz alım sözleşmesi yapamayacak ve süresi biten mevcut doğalgaz alım sözleşmelerini yenileyemeyecek. Böylece BOTAŞ, elinde kalan 4 milyar metreküp doğalgaz kontratını da ihale yoluyla özel sektöre aktarmak zorunda kalacak.

Tasarı ile yasaya eklenen geçici 11’inci madde ile de daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gündeme getirdiği ancak Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu İGDAŞ’ın özelleştirilmesinin önü açılıyor.

Tasarı yasalaşırsa, İGDAŞ, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirilecek. Özelleştirmeden elde edilecek gelirden öncelikle ihale masrafları düşülecek.

Kalan tutardan, İGDAŞ’ın dış borcu nedeniyle Hazine tarafından kreditörlere ödenecek tutarlar Hazine’ye ödenecek. Kalan tutar ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ödenecek.

ulusalkanal.com.tr