Hurda deyip geçmeyin

Hurdaya çıkmış teknolojik aletlerinizden kurtulayım derken, kişisel bilgilerinizin satılabileceğini biliyor muydunuz? Elektronik atık uzmanları uyardı; hurda bilgisayar, cep telefonu ve tabletlere ait önemli parçalar, uygun metotlarla imha edilmeli. Aksi halde kayıtlı kalan kişisel bilgilerinizin bulunduğu cihazlarınız ikinci el olarak satılabilir. Bu da bilgi güvenliği açısından sıkıntı yaratabilir.

Günümüzün vazgeçilmezleri cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlar... Peki, kullanılamaz olunca ne yapmamız gerekiyor?

‘Bozuldu, miadını doldurdu ya da artık hurda oldu’ denilerek kullanmaktan vazgeçtiğiniz atıl cihazlarınızı ehil ellere teslim edin. Neden mi?

Elektronik atık uzmanları, bazı kurum ve kişilerce bozulduğu gerekçesiyle atılan hurda bilgisayar, cep telefonu ve tabletlere ait değerli parçaların, uygun imha metotlarıyla yok edilmesi konusunda uyardı.

Firma ve belediyeler aracılığıyla teknolojik atıklar geri dönüşüm lisanslı firmalara verilmek zorunda. O firma denetleniyorsa sorun yok peki ya denetlenmiyorsa?

Uzmanlara göre teknolojik cihazların geri dönüşüm süreci mutlaka denetim altına alınmalı. Çünkü cihazda kişisel bilgileriniz kayıtlı kalıyor. Bu da cihazın ikinci el olarak satılabileceği ve böylece bilgi güvenliği konusunda sorun yaşanabileceği anlamına geliyor.

Türkiye’nin ilk elektronik atık geri dönüşüm tesisinin Genel Müdürü Murat Ilgar bilgi güvenliği konusunda uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, bu durumun kurumlar açısından daha ciddi sorunlara yol açabileceğine de dikkat çekti. Iskartaya çıkan teknolojik cihazları kurumlar ihale yoluyla satışa çıkartıyor. Bu da her türlü bilgi güvenliğini tehdit ediyor.

Uzmanların asıl büyük uyarısı da bu konuya gerekli önem verilmesi konusunda. Çünkü Türkiye gelecekte bilgi güvenliği açısından ciddi sıkıntılar yaşayabilir.

ulusalkanal.com.tr

hurda atık teknolojik alet