Suriye vatandaşlarına vize iddiası

Türkiye’nin 8 Ocak’tan itibaren Suriye vatandaşlarına vize uygulayacağı iddia edildi. Alman Bild gazetesinde yer alan iddiaya göre Başbakanı Ahmet Davutoğlu, AB ülkelerinin liderlerine bu konuda bilgi verdi. Suriye tarafından da karşı vize hamlesi geldi. Vizesi olmayan Türk vatandaşlarının Suriye'ye alınmayacağı duyuruldu.

Suriye vatandaşlarına vize iddiası

Suriyeliler önümüzdeki ay Türkiye’ye vizesiz giremeyecek. Türkiye'nin AB ülkelerine bu konuda taahhüt verdiği ileri sürüldü.

Bild gazetesinin iddiasına göre Başbakanı Ahmet Davutoğlu, dün 10 AB ülkesinin liderleriyle yaptığı toplantıda bu konuda bilgi verdi. Davutoğlu'nun AB liderlerine, Türkiye'nin 8 Ocak'tan itibaren Suriye vatandaşlarına vize uygulamasına geçeceğini söylediği belirtildi.

Fransız AFP ajansına konuşan bir Türk yetkili de kararı doğruladı. Ancak yetkili, Suriyeli mülteciler için kararın uygulanmayacağını kaydetti.

Güvenlik endişesiyle alınan karara, Lübnan ve Mısır'dan sahte Suriye pasaportuyla Türkiye'ye yapılan girişlerin neden olduğu belirtildi.

Öte yandan, Suriye Dışişleri Bakanlığı ise bir açıklama yayımlayarak, Türk vatandaşlarına vize uygulanacağını duyurdu. Vize muafiyetine son verilmesini, Türkiye’nin 9 Aralık’ta aldığı bir karara dayandıran Suriye Dışişleri Bakanlığı, "mütekabiliyet" ilkesine dikkat çekti.