Ukrayna'da iç savaş sesleri

Ukrayna'da cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası şiddet olayları arttı. Ukrayna savaş uçakları bağımsızlığını ilan eden Donetsk'e hava saldırısı düzenledi, yaklaşık 30 kişi öldü. Bağımsızlığını ilan eden bir diğer kent, Lugansk da Ukrayna'ya savaş ilan etti.

Ukrayna'da iç savaş sesleri

Ukrayna'dan iç savaş sinyalleri gelmeye başladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimini "Çikolata Kralı" lakaplı milyarder işadamı Petro Poroşenko'nun kazanmasının ardından, Ukrayna ordusu doğuya yönelik operasyonlarını arttırdı.

Ukrayna savaş uçakları ve helikopterleri bağımsızlığını ilan eden Donetsk'e hava saldırısı düzenledi.

Mi-24 ve Mi-8 helikopterlerin yanı sıra Mig-29 jetleriyle düzenlenen operasyonda Donetsk halk savunma gücü unsurlarından en az 30 kişi hayatını kaybetti. Donetsk bölgesi yöneticisi Pavel Gubarev, hayatını kaybedenlerin 35'i bulduğunu, 15 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Merkez tren garı civarındaki çatışmalarda da 2 sivil hayatını kaybetti. Çatışmalar havaalanı çevresinde yoğunlaştı.

Donetsk yönetimi, sokağa çıkma yasağı ilan etti ve tıbbi seferberlik başlattı. Okulların tatil edildiği kentte, hava ve tren seferleri de durduruldu.

Ukrayna'nın hava saldırısına bağımsızlık ilan eden bir başka bölge olan Lugansk'tan sert yanıt geldi. Lugansk Ukrayna'ya savaş ilan etti.

Çatışmalar gerilimi arttırdığı bir sırada, Ukrayna ile Rusya enerji konusunda kısmen mutabakata vardı. Avrupa Birliği'nden yetkililerin de katıldığı üçlü toplantıda, Ukrayna'nın Rusya'ya olan doğalgaz borcunu ödemesine karar verildi.

rusya operasyon iç savaş havaalanı Ukrayna proşenko