Hasan Cemal, Erivan'dan hayal kırıklığı içinde döndü

Hasan Cemal, Erivan'dan hayal kırıklığı içinde döndü

Yazdığı kitabı tanıtmak ve Ermenilerle sohbet etmek için Ermenistan’a giden gazeteci yazar Hasan Cemal tepkilerle karşılaştı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı Serdar Ünsal, “Her fırsatta Ermenilerden dost olmayacağını söylüyoruz. Gazeteci yazar Hasan Cemal Ermenistan’ı ziyaret etmiştir.Burada her gittiği yerde tepki ile karşılaşmıştır. Sohbet ettiği öğrenciler sordukları sorularla Hasan Cemal’i sıkıştırmış Hasan Cemal ne yapacağını ne cevap vereceğini bilememiştir. Ermeni öğrenciler 'Türkiye bize tazminat ödemelidir' demiş. Hasan Cemal çaresizce 'Ben Türkiye Cumhuriyetini temsil etmiyorum' demiştir. Yine gelen tepkiler üzerine Ermenilerden özür diliyorum' diyerek tepkileri azaltmıştır. Biz Ermenilerden özür dilemiyoruz. Özür dilemesi gereken bir millet varsa Ermenilerdir. Çünkü sözde yalanlara sığınarak gerçekten uzak iddialarda bulunuyorlar. Kendilerinin yaptığı soykırımlar ve vahşilikler ortadadır. 1918- 1920 yılları arasında Anadolu’da Azerbaycan’da Erivan ‘da ve 1992 de Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında hür dünyanın gözü önünde yaptıkları vahşet ve soykırım ortadadır. Bundan dolayı Ermeniler özür dilemeli İnsan hakları mahkemesinde yargılanmalıdır. Hasan Cemal’i de Ermenistan’da yaptığı açıklamalarından dolayı kınıyoruz.”dedi.

Ermenihaber.am internet sitesinde yayınlanan Hasan Cemal ile ilgili haber şöyle:

” Ermeni Soykırımı’nı planlayan ve uygulayanlardan biri olan Cemal Paşa’nın torunu Hasan Cemal’in “1915. Ermeni Soykırımı”kitabının Yerevan tanıtımı gününde yaşanan skandaldan sonra dün Cemal Yerevan Devlet Üniversitesi (YDÜ) Şarkiyat Fakültesinde genç Türkologların sorularını cevapladı. Görüşme başında YDÜ Şarkiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Ruben Melkonyan Hasan Cemal’i, toplananların alkışlamaya değil sorular sormaya geldiklerini hatırlattı. Öğrencilerden biri de kitabın tanıtım gününde Hasan Cemal’in “Nemesis” eylemi çerçevesinde Soykırımı organize edenlerden intikam alanları çete olarak nitelediğini protesto ederek “Hepimiz Nemesis’ iz, Hepimiz Dzaghikian’ iz” pankartını açtı. Görüşmeye katılanların büyük bir kısmı sorularında Ermeni Soykırımın açıkça söylendiği veya şahsen olarak tanıtmasının artık az olduğunu ve meselenin hukuki alanda değerlendirmesinin gerektiğini hatırlatılıyordu. Cemal tazminat ile ilgili soruna net bir cevap vermeyerek kendisinin Türkiye Cumhuriyetini temsil etmediğini ve herhangi bir şey tazminat etme yetkisine sahip olmadığını söyledi.

Ancak görüşme sonunda söz konusu meseleye yeniden değinen Hasan Cemal şunları söyledi “Bugün ben Hasan Cemal ve yazar olarak konuşuyorum. Fakat eğer ben Türkiye Cumhuriyeti olsaydım önce ben Ermeniler’den özür dilerdim, ikincisi Soykırımı kabul ederdim, üçüncüsü ders kitapları yeniden yazardım, dördüncüsü Ermeni kültürü ve Ermeni izleri yeniden ortaya getirmek üzere adımlar atardım, beşincisi bütün isteyenlere Türkiye vatandaşlığı verirdim ve altıncısı ise oturup tazminat konusunda konuşurdum”.

Hasan Cemalın kitabında Dağlık Karabağ konusuna değinerek Azerbaycan tezlerinin yazdığı için ona acaba kendisi İlham Aliyevin taraftarı mı diye sordular.

Hasan Cemal Ermenistan ve Ermeniler için sorunun ne kadar önemli olduğunun bildiğini söyleyerek Karabağ sorunu Kürt sorunu ile kıyaslamaya denedi. Azerbaycan’ın taraftar, ve yandaşı olmadığını iddia eden Cemal bu konuda daha fazla konuşmadı.

Azerbaycan kitap Ermenistan erivan hasan cemal