2020 yılına Kovid-19 damgasını vurdu

2020 yılına Kovid-19 salgını damgasını vurdu. Salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Bilim Büyük İnsanlık'a umut olmaya devam ediyor. Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya ve Almanya'nın ardından ABD, Türkiye ve İran da kendi aşılarını geliştiriyor. Türkiye hem yerli aşı çalışmalarına hız verdi, hem de Çin, Rusya ve Almanya'dan aşı tedarik etti.

2020 yılına Kovid-19 damgasını vurdu

2020 benzersiz bir yıl oldu. Kovid-19 salgını yıla damgasını vurdu. Ülkeler kapandı, şehirler karantinaya alındı. Hayat durdu. Şu ana kadar 90 milyon insan Kovid-19 virüsü ile enfekte oldu. Virüsten ölenlerin sayısı 1 milyon 800 bine dayandı. Sayılar artmaya devam ediyor.

Kovid-19 salgını ilk kez Çin Halk Cumhuriyeti'nde Aralık 2019'un başında tespit edildi. Uzmanlar salgının daha önce başladığını ancak diğer ülkelerin tespit etmekte geç kaldığı görüşünde.

31 Aralık 2019'da Çin, Vuhan'da kaynağı bilinmeyen gizemli bir solunum yolu hastalığı tespit edildiğini Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirdi. Pekin yönetimi, Salgının Vuhan'a kış olimpiyatları için gelen ABD askerleri tarafından getirildiğini açıkladı. ABD'den bu konu da açıklama beklendiği belirtildi. Ancak ABD açıklamaya suçlama ile yanıt verdi.

Küresel salgına karşı Türkiye hazırlıklarını yaptı. 10 Ocak'ta mücadelede yol gösterici olarak Koronavirüs Bilim Kurulu kuruldu.

11 Ocak'ta ise Çin'de hastalıktan ilk ölüm görüldü. Çin Komünist Partisi ve Çin Halkı salgın ile başından itibaren disiplinle savaştı. 23 Ocak'ta Vuhan şehri karantinaya alındı. Vuhan ile birlikte Hubei eyaletindeki 57 milyon kişinin yaşadığı 15 şehir daha tam veya kısmi karantinaya alındı. Kentlerdeki tren, uçak ve uzun süreli otobüs seferleri durduruldu.

Etkili mücadele ile 23 Ocak'ta başlayan karantina 8 Nisan'da son buldu. Dünya Sağlık Örgütü bu hareketi ''halk sağlığı tarihinde eşi görülmemiş'' olarak nitelendirdi.

11 Şubat'ta Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüse ''Kovid-19'' adı verildiğini duyurdu. 11 Mart'ın ilk saatlerinde Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de ilk vakanın görüldüğünü duyurdu. Aynı gün Dünya Sağlık Örgütü küresel salgın ilan etti.

12 Mart'ta ise Türkiye'de ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitime ara verildi. Dünya Sağlık Örgütü 13 Mart 2020'de Avrupa'nın koronavirüs krizinin merkez üssü hâline geldiği bildirdi.

ABD'de ise Başkan Trump, salgın nedeniyle ülke genelinde ''ulusal acil durum'' ilan etti. Kötü sağlık sistemi ve etkili bir mücadele yapılamaması nedeniyle salgın adeta ABD'yi vurdu. Toplu mezarlar açıldı. Avrupa'da da benzer durumlar yaşandı. İngiltere'nin sürü bağışıklığı için önlem almayacağını açıklaması bilim dünyasında tartışma yarattı.

Türkiye'de 16 Mart'tan itibaren salgın kontrol altına alınıncaya kadar ülke genelindeki bütün cami ve mescitlerde cemaatle vakit ve cuma namazlarının kılınmasına ara verildi.

16 Mart'ta Barlar, gece kulüpleri, tiyatrolar, sinemalar, spor salonları ve kafeler kapatıldı. Camilerde toplu ibadet sonlandırıldı. Yurt dışından dönen herkese iki hafta karantina zorunluğu getirildi.

17 Mart'ta Avrupa Birliği üçüncü ülke vatandaşlarının üye ülkelere ve Schengen bölgesine yapacakları seyahatlere 30 günlük geçici kısıtlama getirdi. İtalya ve Fransa'da salgın nedeniyle halk zor günler geçirdi. Ölüm sayıları endişe yarattı.

Avrupa halkları salgınla boğuşurken, Çin Halk Cumhuriyeti 19 Mart'ta ilk kez yurt içi kaynaklı yeni vakaya rastlanmadığı bildirdi.

Türkiye'de ise tüm özel hastaneler pandemi hastanesi ilan edildi. Tedbirler artırıldı, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaya başlandı.

26 Mart'ta ABD'de görülen Kovid-19 vakalarının sayısı Çin'i geride bıraktı. Çaresiz kalan ABD başkanı vatandaşlarına deterjan içmelerini önerdi.

Türkiye'deki kısıtlamalar artırıldı, 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirildi, işçiler istisna tutuldu. 10-13 Nisan tarihlerinde ilk kez sokağa çıkma yasağı uygulandı.

13 Mayıs'ta Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler Raporu'nda küresel ekonominin Kovid-19 salgınının etkisiyle bu yıl yüzde 3,2 daralacağını öngördü. Raporda, ekonomideki küçülmenin 1930'lardaki Büyük Buhran'dan bu yana en keskin daralma olacağına işaret edildi.

29 Mayıs'ta ABD Başkanı Trump, ülkesinin Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkisini sonlandırdığını açıkladı. 7 Eylül'de vaka sayısı 4,2 milyonu aşan Hindistan, ABD'den sonra en çok vaka görülen ülke oldu.

29 Eylül'de Kovid-19'un neden olduğu can kaybı dünya genelinde 1 milyonu aştı. 7 Kasım'da dünya genelinde Kovid-19 vakaları 50 milyonu geçti.

Devlet liderleri de art arda Kovid-19'a yakalandı. Ülke ekonomileri salgın karşısında ayakta durmaya çalışıyor.

Ancak bilim büyük insanlığa umut olmaya devam ediyor. Farklı ülkelerde bilim orduları virüse karşı savaş açtı. Çin, Rusya ve Almanya'nın ardından ABD, Türkiye ve İran da kendi aşılarını geliştiriyor. 2021'de mücadelede bilimin zafer kazanması öngörülüyor.

Kovid19