Kısıtlamalar nasıl uygulanacak? Hangi iş yerleri ne zaman açık olacak?

Kovid-19 vakaları arttı. Çember daraldı. Bu kapsamda Türkiye genelinde ek tedbirler alındı. İçişleri Bakanlığı alınan kararların ayrıntılarını içeren bir genelge yayınladı. Hafta içi akşam 9.00 ila sabah 5.00 arasında sokağa çıkmak kısıtlandı. Hafta sonu ise cuma akşamından pazartesi sabahına kadar 56 saat boyunca dışarı çıkmak yasaklandı.

Kısıtlamalar nasıl uygulanacak? Hangi iş yerleri ne zaman açık olacak?

Haber: Şevval Yıldırım - Kamera: Emre Alp Genç

Tüm dünyada salgın yaygınlaşıyor. Türkiye'de de günlük vaka sayısı 30 bini aştı.

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine genelge gönderdi. Hafta içi 21.00 ile sabah 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Hafta sonu ise kısıtlama cuma günü 21.00'de başlayıp pazartesi sabahı 05.00'e kadar sürecek.

Kısıtlamanın olduğu cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek. Vatandaşlar evlerine en yakın market, bakkal, manav gibi yerlerden alışveriş yapabilecek. Fırınlar ve pastaneler hafta sonu bu kısıtlamadan muaf tutulacak. Yeme içme yerleri de hafta sonu saat 10.00 ila 20.00 arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek. Sokağa çıkma kısıtlamasına uyulabilmesi için istisna dışındaki tüm iş yerleri hafta içi 20.00’de kapanacak.

Kısıtlama olan gün ve saat dilimlerinde özel araçlar ile şehirlerarası seyahat özel izne tabi tutulacak. Özel izin olmaması durumunda seyahatler toplu ulaşım araçları ile yapılabilecek.

Cenaze namazlarının vefat edenlerin yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınabilecek. Nikahlar ve düğünler, gelin ve damadın yakınları dahil en fazla 30 kişi ile düzenlenebilecek.

Evlerde yapılabilecek etkinliklere de ilk kez kısıtlama getirildi. Önlemler kapsamında mevlit, taziye, yılbaşı gibi organizasyonlara izin verilmeyecek.

Kamu kuruluşlarının da mesai saatleri 10.00-16.00 olarak yeniden düzenlendi. AVM'lerde girişte HES kodu zorunluluğu getirildi.

Yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu ve lunaparklar faaliyetlerine ara verecek. Anasınıfı ve anaokulları ikinci bir karara kadar kapalı kalacak.

ulusal.com.tr

türkiye dünya tedbir kısıtlama