Balyoz'da 3 soru
Balyoz davasında yeniden yargılama bugün başlıyor. Tarihi davada esir edilen komutanlara kurulan kumpas gün yüzüne çıkacak. Özel görevli mahkemenin dinlemediği Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman tanık olarak ifade verecek
Balyoz davasında yeniden yargılama bugün başlıyor. Tarihi davada esir edilen komutanlara kurulan kumpas gün yüzüne çıkacak. Özel görevli mahkemenin dinlemediği Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman tanık olarak ifade verecek
Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “hak ihlali” kararından sonra yeniden yargılama kararı verilen 236 komutan bugün hakim karşısına çıkıyor. İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülecek dava, 236 kişinin yargılanacak olması nedeniyle Anadolu Adliyesi’ndeki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda yapılacak. Özel görevlendirilen İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Balyoz davası devam ederken komutanların tanık olarak dinlenmesini istediği eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın da tanık olarak duruşmada hazır olmaları bekleniyor.
Özkök ve Yalman’ın tanıklığı 16 Aralık 2010 tarihinde başlayan dava boyunca en çok tartışılan konulardan oldu. Özel görevli mahkeme ısrarla bu iki kritik ismi dinlemekten kaçınırken son noktayı Anayasa Mahkemesi koydu. AYM, hak ihlali kararında tanıkların dinlenmemesini en önemli gerekçe olarak gösterdi. Yeniden yargılamayı yapacak olan stanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi ara kararında Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök’ün tanık olarak dinlenmeleri konusunda çağrı yapmış ve bugünkü duruşmada hazır bulunmalarını istemişti. Özkök ve Yalman’ın mahkemeye herhangi bir mazeret dilekçesi göndermedikleri için bugünkü duruşmaya katılacakları değerlendirildi.
Aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan’ın da bulunduğu 236 komutanın hakim karşısına çıkacağı dava öncesi avukatlar Aydınlık’a konuştu.
HENGAME OLMAYACAK SADECE SORU SORULACAK
Avukat Şule Nazlıoğlu Erol, Özkök ve Yalman’a 3 soru yönelteceklerini söyledi. Erol, soruları yazılı olarak Mahkeme Heyeti’ne tebliğ edeceklerini, avukatların ya da sanıkların soru sormayacağını kaydetti. “Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman’a 3 sorumuz olacak” diyen Erol, “Soruları da biz avukatlar sormayacağız. Hiçbir hengame yapmayacağız. Belirlediğimiz 3 soruyu Mahkeme Heyeti’ne tebliğ edeceğiz, her ikisine de 3 soru sorulacak o kadar. Hiçbir avukat kalkıp soru sormayacak” açıklamasını yaptı.
Avukat Erol, “AYM’nin verdiği karar doğrultusunda tanıklar dinlenecek. Ayrıca dosya sahtecilik açısından incelenmek üzere bilirkişiye gönderilecek. Normal bir mahkeme yürüdüğünü düşünüyorum. Eğer hızlı ilerlerse Ocak ayından önce Aralık’ın sonuna doğru da bu dava biter. Mahkeme Heyeti’ni çok pratik ve hızlı gördüm” dedi.
Avukat İlkay Sezer de Özkök ve Yalman’ın daha soruşturma aşamasında ifadelerine başvurulması gerektiğini vurguladı ve “Yıllar sonra maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için tanıklık yapacaklar. İşin en başından beri, soruşturmanın başından beri düzmece delillerle yargılanan insanlar var. Bu tanıklıkla bu mağduriyetin önüne geçileceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Avukat Celal Ülgen ise “Duruşmada öncelikle beklediğimiz bu kumpası kuranların izlerinin bulunması ve yargılanmalarına başlanmaları. Aksi takdirde sanıkların sadece beraat etmeleri yetmez” ifadelerini kullandı.
BİLİRKİŞİ İNCELEMESİYLE BERAAT GELEBİLİR
Avukat Hüseyin Ersöz “İlk duruşmada Yalman ve Özkök’ün tanık olarak dinlenmesi ve dijital dokümanlar üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmesini bekliyoruz. Zira Anayasa Mahkemesi’nin kararı çerçevesinde bu iki eksikliğin giderilmesi zorunluluk oluşturuyor” dedi. Yargılama sonunda Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi iki farklı karar verebileceğini dile getiren Ersöz, “Birinci ihtimal bilirkişi incelemesi ile sadece dijital ortamda var olan Balyoz Harekat Planı’nın sahte olduğu ortaya çıktığı takdirde mahkumiyet kararının kaldırılması ve beraat kararı verilmesi söz konusu olacaktır. Diğer ihtimal ise mahkumiyet kararlarının onaylanmasıdır. Ancak bağımsız ve tarafsız bilirkişiler tarafından yapılacak bir inceleme ile sahte oldukları ortaya konulduğu takdirde bu ihtimal ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.
3 SORU
Aydınlık, avukatların Özkök ve Yalman’ın yanıtlaması istemiyle Mahkeme Heyeti’ne ileteceği 3 soruya ulaştı.
İşte o sorular:
1- Genelkurmay Başkanlığı 1. Ordu seminerinde ‘darbe planının’ tartışıldığını tespit etti mi?
2- 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan Plan Semineri’nden haberiniz var mı?
3- Basında çıkan haberler dışında Balyoz Harekat Planı adı altında bir darbe planı duydunuz mu?
‘KUMPASIN VARLIĞI GÜN YÜZÜNE ÇIKTI’
Emekli Orgeneral Çetin Doğan bugünkü davaya ilişkin şöyle konuştu: “Kumpasın varlığı gün yüzüne çıktı. Bugüne kadar dinlenmeyen iki tanık dinlendikten sonra davanın bilirkişi tayini söz konusu. Bundan sonra görülecek ki artık kesin somut deliller ile yargılamanın olmadığı ortaya çıkacak. Ve sanıyorum ki artık daha kapsamlı bir şekilde Balyoz ve Ergenekon davalarını kotaranlar üzerine yürüyecek.”
‘BALYOZ DARBE PLANINI DUYMADIM’
Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, Ergenekon davasında tanık olarak verdiği ifadesinde “Ben sadece Yakamoz ve Ay Işığını okuduğumu diğer eldiven ve diğerini görmediğimi savcılık ifademde söyledim. Onun dışında bu belgelerin kanunen geçerli olmadığını daha evvel ifade etmiştim” dedi. Özkök, “söyledim. Zaten böyle bir darbe girişimi var denseydi benim işlem yapmam gerekirdi” dedi. Özkök, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda da ifade verdi ve Balyoz diye bir darbe hazırlığı duymadığını söyledi.
‘O KOLTUKLARA KUMPASÇILAR OTURACAK’
Tutsak edilen komutanların büyük bölümü sağlığını kaybetti. Albay Murat Özenalp ise cezaevinde beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdi. Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde kanser olan ve hastalığı ilerledikten sonra tahliye edilen emekli Tümamiral Cem Aziz Çakmak,“Esas bu işi yapanları tespit edip onları bu koltuklara oturturlar” dedi.
ŞEHİT SAVCI HAKAN KILIÇ
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 2012 yılında PKK’nın düzenlediği silahlı saldırıda hayatını kaybeden Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç’ın adı İstanbul Anadolu Adliyesi’ndeki konferans salonuna verildi. Hukukun katledildiği Balyoz davası da bugün Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda yapılacak. Avukat Celal Ülgen, “Böyle bir salonda Cemaat’in kurduğu kumpasın mağdurlarının yargılanması yoluna gidilecek” ifadelerini kullandı.
Sezim Özadalı/Aydınlık