Memura Cuma namazı izni

Tartışmalara yol açan "Memura Cuma namazı” izni Resmi Gazete’de yayımlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun imzasını taşıyan genelgeye göre memurlar namaz vaktinin mesai saati ile çakışması halinde izin alabilecek. Hukukçular ise iznin anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirtiyor

Memura Cuma namazı izni

Cuma Namazı ile ilgili düzenlemeyi Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında açıklamıştı.

İşte tartışmalara neden olan o genelge Resmi Gazete’de yayımlandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasını taşıyan genelgede “Cuma Namazı’nın vaktinin mesai saati ile çakışması halinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan isteyenlere mesai kaybı olmaksızın izin verilir” ifadesi yer aldı.

Eski YARSAV Başkanı ve Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu ise cuma izni'nin iptal edilmesi için Danıştay'a başvuruda bulundu. Eminağaoğlu iptal dilekçesinde, "Böyle bir gerekçe ve anlayış, inanç özgürlüğü adı altında, isteyene Ramazan ayı içinde de günlük çalışma saatlerinin kaydırılarak kullanılması gibi bir durumu gündeme taşıyacaktır. Gide gide takvim ve hafta tatili konusundaki sistemlerin tartışılmasının önü açılacaktır." ifadelerine yer verdi.

Türk Hukuk Kurumu Başkanı ve Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu Cuma namazı izniyle dinin siyasete alet edildiğini belirtmişti.

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum cuma namazına göre mesai ayarlamasının anayasanın laiklik ilkesine açıkça aykırı olduğunu söylemişti.

ulusalkanal.com.tr