İşverenden izin yerine kısa çalışma önerisi

Kovid-19'nun olumsuz etkilediği çalışma hayatının iyileştirilmesi üretim çarkının sürekliliği açısından büyük önem taşıyor. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, ücretli ve ücretsiz izin yerine öncelikli olarak kısa çalışma uygulamasının tercih edilmesi gerektiğini önerdi.

İşverenden izin yerine kısa çalışma önerisi

Haber: Seda Akyüz

İstihdamın korunması için kısa çalışmanın teşvik edilmesi istendi.

Hükümetin kısa çalışma ödeneğini 3 ay daha uzatma kararının ardından Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan da bir açıklama geldi. Konfederasyon, kısa çalışmanın tüm yerlerinde yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu belirtti:

- TİSK olarak çalışma arkadaşlarımızın ücretli ya da ücretsiz izin yerine kısa çalışma ödeneğinden yararlanmasını teşvik ettik. Tüm işverenlerin de, çalışma arkadaşlarımızın gelirini azami düzeyde korumak için, ücretli ya da ücretsiz izin yerine öncelikli olarak kısa çalışma ödeneğini tercih etmelerini son derece önemli buluyoruz. Bu süre içerisinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam edilmesinin istihdamın korunmasına çok önemli katkı sağlayacağını biliyoruz.

Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Erkan Kıdak, işverenden gelen bu kritik çağrıyı Ulusal Kanal’a değerlendirdi. İstihdamın korunması için ödeneğe teşvikin yerinde olduğunu belirten Kıdak, miktarının ise yeterli olmadığını ifade etti:

- Kısa çalışma Haziran ayında bitecek yine belirsiz. Salgın döneminde topyekun sürdürebilmesi için kanunda değişiklik yapılabilir.

- Sosyal hukuk devleti ilkesine bağlı olarak gelir güvencesi sağlanması yükümlülüktür.

- Ücretsiz yerin kısa çalışma uygulamasının teşvik edilmesi olumlu. Ama yeterli değil. Miktarı prime esas kazancın yüzde 60 tutarında. Böyle sınır var. Bu da daha düşük ödemelere mahkum ediyor.

türkiye ücret salgın ücretsiz sendika Kısa Çalışma Ödeneği işveren TİSK türkiye işveren sendikaları kısa çalışma ücretli