TBB toplantı ve gösteri yönetmeliğinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a başvurdu

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri yönetmeliğinde yapılan değişikliklere Türkiye Barolar Birliği itiraz etti. Yönetmelikle yapılan kısıtlamaların demokratik toplum düzenine aykırı olduğuna ve hak özgürlüğünün engellendiğine dikkat çeken Barolar Birliği, değişikliğin durdurulması ve iptali için Danıştay'a başvurdu.

TBB toplantı ve gösteri yönetmeliğinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a başvurdu

Türkiye Barolar Birliği, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun Uygulanmasına ilişkin yönetmelik değişikliğinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a başvurdu.

1985 yılından beri yürürlükte olan “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun Uygulanmasına Dair” yönetmelik İç Güvenlik Paketi kapsamında yenilendi. "Mülki amirlere yakın veya uzak tehdit halinde eylemleri yasaklama yetkisi" başta olmak üzere bazı kısıtlamalar getirildi ve yeni maddeler eklendi.

Yeni yönetmeliğe göre toplantı ve gösteri yürüşü yapılabilecek alanlar her yıl ocak ayında valilikler tarafından belirlenecek. Eylem ve gösteriler güvenlik güçleri tarafından sesli ve görüntülü kayıt altına alacak. Bu kayıtlar gerektiğinde delil olarak kullanılabilecek. Eylemlerde suç işleyen kişiler uyarı olmaksızın gözaltına alınabilecek.

Yönetmelikte güvenlik güçlerinin zor kullanma yetkisi de tanımlandı. Buna göre dağılma uyarısına uyulmadığı takdirde "basınçlı ve boyalı su veya zor kullanma" araçları kullanabilecek.

Barolar Birliği, yönetmeliğin iç güvenlik paketi kapsamında değiştirilmesine itiraz etti. Danıştay'a yapılan iptal başvurusunda düzenlemenin anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu belirtildi. Kısıtlamaların demokratik toplum düzenine aykırı olduğu ve hak özgürlüğünün engellendiğine dikkat çekildi.

Değişikliklerin demokrasiyi işlevsiz kıldığını söyleyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yargılama sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulması gerektiğini söyledi.

ulusalkanal.com.tr