Pentagon, Hulusi Akar’a neden madalya taktı?

Pentagon, Hulusi Akar’a neden madalya taktı?

Aydınlık gazetesi yazarı Mehmet Ali Güller, geçtiğimiz ay Pentagon'un Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar'a neden madalya taktığını köşesinde değerlendirdi.

Pentagon'un Org. Akar'a madalya takmasının iki nedenle çarpıcı olduğunu belirten Güller yazısında iki nedeni şöyle sıraladı:

"1) Madalyayı takan Org. Raymond Odierno kamuoyunda “çuvalcı general” diye biliniyordu. Odierno, 4 Temmuz 2003'te Süleymaniye'de 11 Türk askerinin başına çuval geçirilmesinden sorumluydu.

2) Pentagon, madalyanın gerekçesini “Org. Akar'ın Suriye krizinde ve Türk-Amerikan özel kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinde oynadığı rol” diye açıklamıştı."

Yazısında Eğit-Donat mutabakatı sağlanmadan, imzalar atılmadan kampın hazırlandığını belirten Güller, "alttan yürüyen bir iş vardı ve Pentagon Org. Hulusi Akar'a bu nedenle madalya takıyordu!" ifadesini kullandı.

Güller'in yazısı şöyle:

Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar geçen ay sürpriz bir şekilde ABD'yi ziyaret etmişti. Fakat asıl sürpriz 27 Ocak günü yaşandı. ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Org.Raymond Odierno, Org. Akar'a “Liyakat lejyonu” taktı.

Pentagon'un Org. Akar'a madalya takması iki nedenle çarpıcıydı:

1) Madalyayı takan Org. Raymond Odierno kamuoyunda “çuvalcı general” diye biliniyordu. Odierno, 4 Temmuz 2003'te Süleymaniye'de 11 Türk askerinin başına çuval geçirilmesinden sorumluydu.

2) Pentagon, madalyanın gerekçesini “Org. Akar'ın Suriye krizinde ve Türk-Amerikan özel kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinde oynadığı rol” diye açıklamıştı.

GENELKURMAY NEREDEYSE AKP'DEN HEVESLİ!

Ancak Suriye konusunda nasıl bir işbirliği olduğu o günlerde pek açık değildi!

Çünkü kamuoyuna yansıdığına göre taraflar Eğit-Donat konusunda anlaşamıyordu. Hatta haberlere göre Genelkurmay, ABD askeri heyetini Kırşehir'den göndermişti!

Dolayısıyla Pentagon'un Suriye konusunda Genelkurmay'a teşekkür etmesini gerektirecek bir durum yoktu!

Peki o zaman nereden çıkmıştı bu madalya?

O günlerde ısrarla vurguladık: Eğit-Donat konusunda Genelkurmay karargahı merkezli haberler doğru değildi, ABD heyetini Kırşehir'den gönderdikleri doğru değildi. Zira heyet gönderilecekse Ankara'dan gönderilirdi. Oysa Ankara'da Genelkurmay karagahında gayet olumlu görüşmüşler, sonra da Eğit-Donat için belirlenen yer olduğundan Kırşehir'deki kampı yerinde görmüş ve işleri bitince de dönmüşlerdi.

Konunun “gönderildiler” gibi sunulması, “mutabakat yok” havası yaymak içindi, anlaşmaya ana gövdesiyle karşı olan TSK'nin gazını almak içindi!

Çünkü gerçekte Genelkurmay Eğit-Donat konusunda neredeyse Davutoğlu'ndan bile daha hevesliydi!

Eğit-Donat mutabakatı sağlanmadan, imzalar atılmadan peşmergeyi eğitmeye başlamaları ondandı. Eğit-Donat kapsamında olmadığını söyleseler de, Davutoğlu'nun Kuzey Irak'taki o kampı ziyareti ve BBC'ye “Eğit-Donat çoktan başladı” demesi herşeyi açıklıyordu!

MUTABAKAT İMZALANMADAN KAMP HAZIRLDANDI

Yani alttan yürüyen bir iş vardı ve Pentagon Org. Hulusi Akar'a bu nedenle madalya takıyordu!

Nitekim Eğit-Donat imzalandıktan sonra ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan yapılan şu açıklama konuyu daha da aydınlattı:

“Türkiye'nin IŞİD'le mücadele çabalarında 'çok önemli bir ortak' olduğunun altını çizen Amerikalı askeri yetkili, Türkiye'deki kampın yerini şimdilik açıklayamayacağını, ama 'tamamen yeni inşa edilen' bir alan olduğunu, Türk yetkililerin daha teknik anlaşma imzalanmadan kampı büyük bir çabayla kullanıma hazır hale getirdiklerini kaydetti.” (Amerika'nın Sesi, 20 Şubat 2015)

Yani Genelkurmay imza atılmadan Irak'ın kuzeyinde peşmerge eğitmekle kalmamış, terörist eğitilecek kampı da imzadan önce hazır hale getirmişti!

TÜRK ORDUSU TERÖRİST EĞİTEMEZ

Tüm bu işler imzasız yapılırken de, kamuoyu ve Türk Ordusu “anlaşma yok”, “imza yok” diye diye oyalanmıştı!

Böylece imza atıldığında iş işten geçmiş olacaktı, tepki gösterilemeyecek bir durumla karşı karşıya kalınacaktı!

Oysa önceki gün de vurguladık. TSK'nin komşusuna karşı terörist eğitmesi sıradan bir olay değildir ve sonucu onyılları etkiler! O nedenle de bir yığınak hatasıdır.

Türkiye'nin tüm milli kuvvetleri, Suriye'ye düşmanlığa karşı çıkan herkes, imzaya rağmen Eğit-Donat programına cepheden karşı çıkmalıdır!

Emperyalizme karşı ilk kurtuluş savaşını vermiş bir ordu olan Türk Ordusu, emperyalizmin çıkarları adına ve komşusuna karşı savaşsın diye terörist eğitemez!

ulusalkanal.com.tr

hulusi akar AKP genelkurmay aydınlık gazetesi Davutoğlu pentagon