Yeni Tüketici Kanunu neler getiriyor?

Tüketiciye pek çok hak tanıyacak olan yeni tüketici kanunu yarın yürürlüğe girecek. Kanunla birlikte tüketici kredileri, kredi kartı sözleşmeleri, kart aidatları, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ve ürün iadesi gibi birçok alanda yeni uygulamalar devreye girecek.

Yeni Tüketici Kanunu neler getiriyor?

Tüketici haklarını genişleten yeni tüketici kanunu 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek.

Kanunla birlikte tüketiciye pek çok alanda yeni haklar tanınacak. Tüketici kredileri, kredi kartı sözleşmeleri, kart üyelik aidatları, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, ürün iadeleri ve abonelik sözleşmeleri gibi birçok alanda yeni yaptırımlar yürürlüğe girecek.

Ayrıntılarını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın açıkladığı kanunla, kredi kullanılan bankadan sigorta yapma zorunluluğu kalkacak. Aidat zorunluluğu olmayan alternatif kart olacak.

Tüketicinin aldığı üründen cayma hakkı 14 güne çıkarılacak. Kusurlu mallarda değişim süresi 14 günden 6 aya uzayacak. Kanun ayrıca ikinci el mallara da 1 yıl garanti belgesi verilmesini şart koşuyor. Tüketici sözleşmeden 2 yıl içinde dönebilecek.

Kanunun tüketiciye yarayan bir diğer maddesi ise konut alımı ile ilgili. Konut kredisinin erken ödeme tazminatı yüzde 1'e inecek.

Maket üzerinde göstererek konut satışı da artık yapılamayacak.

Uzmanlar, tüketiciye geniş haklar tanındığını belirtiyor. Bu da yeni bir soruna yol açabilir. Uzun vadede tüketici şikayetlerini karşılayabilecek eleman eksikliği ortaya çıkabilir.. Bu nedenle yasanın uygulamasında zorluklar yaşanabilir.