CHP Sinop Milletvekili Karadeniz: Vicdani değil
"Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında iki kardeşten biri daimi kadroya geçirilirken diğerinin geçirilmediği, sadece rektörlerin inisiyatifine bırakıldığı bir durum doğru, hukuki ve vicdani değil"
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, iki kardeşten biri Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nda (ÖYP) daimi kadroya geçirilirken diğerinin geçirilmediği, sadece rektörlerin inisiyatifine bırakıldığı bir durumun doğru, hukuki ve vicdani olmadığını söyledi.
Karadeniz, CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, ÖYP programında olup daimi kadroya geçemeyen araştırma görevlilerinin durumuna ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
İki kardeşten biri ÖYP kapsımında daimi kadroya geçirilirken diğerinin geçirilmediği, sadece rektörlerin inisiyatifine bırakıldığı bir durumun doğru, hukuki ve vicdani olmadığını savunan Karadeniz, ÖYP'lilerin haklarının teslimi konusunda bütün partiler hemfikir olmuşken bu konudaki baskının nedenini anlayamadığını belirtti.
Karadeniz, "Akademisyenler kolay yetişmiyor. ÖYP'li kadro alamayanların mutlaka kadroya geçirileceğine inanıyorum. Eğitim kadrolarının boş kalmayacağını ümit ediyorum." dedi.
İrgil, ÖYP kapsamında atanan araştırma görevlilerinin daimi kadrolarının KHK ile geçici statüye alındığını, eski statülerine tekrar atama hakkının üniversitelere bırakıldığını anımsattı.
İrgil, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle daimi statü geçişlerinin sona erdiğini, yaklaşık 8 bin araştırma görevlisinin kadrosuna kavuşamadığın söyledi. Ceyhun İrgil, bu konuda rektörlerin yetkisi olduğu halde inisiyatif kullanmaması nedeniyle gençlerin haklarının gasp edildiğini, gelecekleriyle oynandığını savundu.
Hiçbir torpili olmayan, sınavlarla girip doktora yapan genç akademisyenlerden 14 bine yakınının ÖYP'de yer aldığını anımsatan İrgil, nedeni bilinmeyen bir kararla öğretim üyelerinin bir gecede kadrosuz bırakıldığını ifade etti. İrgil, devlette devamlılık ilkesi gereği ÖYP kadrosundakilerin bu haklarının ellerinden alınamayacağını söyledi.
Bu konuyla ilgili toplumsal uzlaşı, partiler arasında fikir birliği olduğunu belirten İrgil, "Gelin, Türkiye'nin geleceği olan bu kadar yetişmiş beyinleri, birikimleri, bir gecede, bir kararla heba etmeyelim, çözüm yolu bulunsun." diye konuştu.
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, çalışan, üreten genç akademisyenlerin önünün kesildiğini ileri sürdü. Gaytancıoğlu, üniversitelerin kurmayları olan bu akademisyenlerin ciddi sınavlardan geçtiğini, 5- 6 yıl süreyle çok çalıştıklarını, not ortalamalarının 100'e yakın olduğunu vurgulayarak, pırıl pırıl bu gençlerin öğrencilerle, bilim hayatıyla buluşturulması gerektiğini dile getirdi.
CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, 15 Temmuz sonrası en büyük darbeyi üniversitelerin yediğini, bundan da en büyük payı ÖYP'lilerin aldığını öne sürdü.
YÖK'ün, ÖYP kapsamında yer alanlara kaynak ayırmadığını, kongreye katılmak için ne yolluk ne uçak parası olduğunu kaydeden Usluer, "Bir yandan insan yetiştirmek istiyorsunuz diğer yandan kendi yağınızla kavrulun diyorsunuz. Neredeyse kırtasiye, fotokopi ücretlerini bölüm başkanları bu arkadaşlarımızdan talep ediyor. Aile bütünlükleri tehdit altında, ÖYP kadrosundan alınan bu kadronun kapatılmasıyla kendi üniversitelerine dönenlerin eşleri eş tayini yaptıramıyorlar." ifadelerini kullandı.