Rus siyaset bilimci Prof. Dr. Dugin'in Doğu Akdeniz yorumu: Fransa'nın hedefi Mavi Vatan doktrini

Rus siyasetini şekillendiren isimlerden Prof. Dr. Aleksandr Dugin, Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi hedef alan kışkırtmaları değerlendirdi. Fransa'nın Türkiye'yi Doğu Akdeniz'den çıkarmak istediğini söyleyen Dugin'e göre çözüm; Rusya, Türkiye ve Mısır arasında stratejik bir uzlaşma projesi geliştirmek.

Rus siyaset bilimci Prof. Dr. Dugin'in Doğu Akdeniz yorumu: Fransa'nın hedefi Mavi Vatan doktrini

Ankara ve Moskova hattında ilişkileri geliştirmek için çabalayan Prof. Dr. Aleksandr Dugin, Aydınlık Gazetesi için Libya ile kurulan ilişkiler üzerinden Türkiye'nin Mavi Vatan savumasına yönelik başlatılan karalama kampanyasını ele aldığı bir makale yazdı.

Libya'da Hafter'i destekleyen başta Fransa olmak üzere bölgede Türkiye'nin varlığından rahatsız olan bir blokun olduğuna dikkat çekti.

"Türkiye’yi Doğu Akdeniz’den atmak hedefini güden Paris, başta Doğu Akdeniz politikasında Yunanistan ve İsrail’i destekleyerek her alanda Ankara’ya karşı bir duruş sergiliyor. Türkiye’yi bölgenin temel güçlerinden biri haline getirerek ülkenin Akdeniz’deki konumunu pekiştiren ve günümüz Türkiye’sini yönlendiren Mavi Vatan doktrininin tam karşısında konumlanan bazı Avrupa devletlerinin askeri-stratejik doktrininin yaratılmasının temelinde Fransa yatıyor. Fransa, Cumhurbaşkanı Macron’un şahsında, doğrudan Ankara’nın aleyhine hedeflere ulaşmayı, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’den çıkarmayı ve Türkiye’nin tüm karşıtlarını desteklemeyi amaçlıyor.

Dugin, Fransa'nın, Avrupa Birliği üzerinde Amerika Birleşik Devletleri'nden doğan küresel liderlik boşluğunu doldurmak istediğini belirtiyor. Macron'un bu süreçte Türkiye ve Mavi Vatan stratesi ile Rusya'yı engel olarak ördüğünü söyledi.

"Liberal küreselleşmeci hegemonyanın ideologlarından biri olan Levy’nin oldukça etkisi altında bulunan Macron, iki ülkenin de hangi güçleri desteklediklerine bakmaksızın Türkiye ve Rusya’yı düşman olarak hedef almaktadır. Türkiye ve Rusya, çok kutuplu dünyadan, egemenliğin güçlendirilmesinden yana ülkelerdir ve bu sebeple küreselleşmecilerin (özellikle yeni, Avrupa sürümünün) önündeki en önemli engellerdir."

Türkiye ve Rusya'nın bu cepheye karşı aynı barikatta olduğunu vurguladı Rus felsefeci Dugin. Bu barikata Mısır'ın da eklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Hatta biz, Ruslar ve Türkler, karşıtlık içinde bulunsak bile küresel projeler karşısında aynı cephede yer alıyoruz. Bence Rus-Türk ilişkilerini bir kez daha gözden geçirmenin, ortak paydaları bulmanın zamanı geldi, özellikle de ortak bir düşmanımız varken. Akdeniz ve Ortadoğu’daki bu düşman Levy ve Macron'dur. Bu bağlamda Mısır’ın konumu da önemli. Çünkü Mısır, Libya çatışmasında Hafter ve Tobruk hükümetini destekleyerek artık büyük bir rol oynamaya başlıyor ve Arap monarşilerinin etkisi altından çıkmaya çalışıyor. Mısır’ın yeni işlevi, yeni stratejik Moskova-Ankara-Kahire üçgeninin kurulması konusunu konuşmaya başlamamıza imkân veriyor"

Moskova, Ankara ve Kahire’yi, bölgedeki çelişkilerini yeniden gözden geçirmesi şart. Prof. Dr. Aleksandr Dugin, krizden çıkışın formülünü de açıkladı.

"Bu nedenle, Libya çatışmasında ve bir bütün olarak Ortadoğu’da Doğu Akdeniz politikasının önemli bir hedefi, Libya krizinden çıkış yolları bulmak ve küresel liberal imparatorluk kampının yeni lideri olma iddiasındaki Macron güçlerinin oradan “uzaklaştırılması” için Rusya, Türkiye ve Mısır arasında stratejik bir uzlaşma projesi geliştirmek olmalıdır"

ulusal.com.tr

türkiye rusya libya fransa doğu akdeniz