Fransız tarihçiler isyan etti

28 Ocak'ta Strazburg'da görülecek Perinçek davasına, 1915 olaylarını soykırım olarak kabul eden Fransa da müdahil olarak katılacak. Ancak Fransız tarihçiler aynı görüşte değil. Ülkenin önde gelen bilim insanları, konunun araştırmacıların çalışma alanı olduğu görüşünde.

Fransız tarihçiler isyan etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire'de görülecek Perinçek davasına Ermenistan ve İsviçre ile birlkte Fransa da taraf olarak katılacak. Ancak Fransız tarihçiler, Fransa Parlamentosu ile aynı görüşte değil.

"1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan ve inkarını suç kabul eden" Fransız Parlemontusu kararına, Fransız tarihçiler muhalefet ediyor.

13 Aralık 2005'te Liberation Gazetesi'nde Fransa'nın önde gelen tarihçilerinin ortak imzasıyla bir bildiri yayınlandı. Bildiride, yasanın yürürlükten kaldırılması istendi. Açıklama metninde "parlamentoların tarihi konularda karar almasının demokratik rejimlere yakışmadığı" vurgulandı.

Yunan tarihçiler de sözde soykırımın inkarını suç kabul eden yasanın Yunanistan Meclisi'nde kabul edilmesine tepki göstermişti. 152 bilim insanın imzasıyla yayınlanan ortak metinde, yasanın ifade özgürlüğüne engel olduğu belirtildi. Açıklamada konunun araştırmacıların çalışma alanı olduğuna dikkat çekildi.

ulusalkanal.com.tr