Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Yeni ittifaklar kurmalıyız

Amerika'nın ekonomik ambargo ve yaptırım siyaseti Avrupa ile Washington'un arasını açıyor. Son dönemde Avrupalı devletlerin "yeni ittifak" çıkışları dikkat çekiyor. Bu kapsamda Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Avrupa artık güvenliği konusunda Amerika'ya yaslanamaz, yeni ittifaklar kurmalıyız" dedi. Almanya Dışişleri Bakanı da "Washington'la ilişkileri gözden geçirme vakti geldi" diye konuştu.

Amerika'nın Türkiye,İran,Çin ve Rusya'ya karşı yaptırımlarından zarar gören Avrupa ülkeleri ile Washington yönetimi arasındaki mesafe açılıyor, Avrupa kendine yeni ittifaklar arıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın ABD'ye güvenmesinin sonlanması gerektiğini savundu.

Fransız büyükelçilerle yaptığı konuşmada Macron, Avrupa'nın güvenliği konusunda "artık ABD'ye yaslanamayacağını" söyledi.

Yeni ittifaklar kurulması gerektiğine dikkat çeken Macron, Fransa'nın Türkiye ve Rusya ile stratejik ortaklık kurmasına ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Amerika'ya karşı önlemleri arttıran Almanya'dan da benzer bir açıklama geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Washington'la ilişkileri gözden geçirme vakti geldi" diye konuştu.

Alman haber ajansı DPA'ya demeç veren Maas, "Rusya, Türkiye ve Çin'e uygulanan son derece plansız yaptırımlar nedeniyle ABD'ye tepki göstermeliyiz" dedi.

Yaptırımlara rağmen Washington yönetimine boyun eğmeyen Tahran'dan ise dikkat çeken bir açıklama geldi. İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri'nin yeni komutanı Tuğamiral Ali Rıza Tangsiri Hürmüz Boğazı'na dikkat çekti.

İran Devrim Muhafızları Komutanı İran'ın Körfez ve Hürmüz Boğazı'nda tam kontrole sahip olduğunu söyledi. Fars Körfezi'nin güvenliğini sağlayabileceklerini belirten İranlı Komutan "ABD ya da diğer yabancı ülkelerin varlığına ihtiyaç yok" dedi. Hürmüz Boğazı dünya petrol taşımacılığında önemli bir denizyolu olarak işlev görüyor.

ulusal.com.tr