‘Kürdistan’dan değil bütünlükten yanayız

‘Kürdistan’dan değil bütünlükten yanayız

IŞİD’ten kaçan Suriyeli Kürtler’in önde gelenlerinden İzzeddin Ali, ABD’nin Ortadoğu’daki stratejik oyunlarına alet olmak istemediklerini söylüyor. Ali, yaşadıkları dramın perde arkasında ABD’nin olduğunu da bildiğini vurguladı

IŞİD’ten kaçarak Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine sığınan Suriyeli Kürtler’in kendi aralarında oluşturdukları koordinasyon komitesinde görevli olan İzzeddin Ali ile yolumuz kesişiyor. Kendisi PYD’ye olumlu bakan biri. Ancak bu aralar kafasında bir takım soru işaretleri oluşmuş. Ali, yaşadıkları dramın ABD’nin Ortadoğu’daki stratejik oyunlarıyla ilgili olduğu görüşünde ve buna alet olmak istemiyor.

KOBANİ'NİN YÜZDE 70'İ TÜRKİYE'YE GÖÇTÜ

Ali, bir çok Suriyeli Kürt gibi IŞİD tehdidi nedeniyle ailesiyle birlikte Suruç’a gelmiş. Suriyeli Kürtlerin kendi aralarında kurdukları koordinasyon komitesinde görev yapıyor. Sınırdaki dağıtım işleriyle ilgileniyor. “Kimin ne ihtiyacı varsa onu ulaştırıyoruz. Suriye’den gelenler için devlet sınırı birkaç gün önce açmıştı. Daha sonra kapatınca tel örgülerin orada mahsur kaldı halk. Suriye’den gelen arkadaşlar kendi aralarında bir koordinasyon kurdular. Zaruri ihtiyaçlar dağıtılıyor. Şu anda kimin ne ihtiyacı olduğuna dair liste hazırlanıyor. Ancak bu çok zaman alıyor, bir an önce yardımları yapmak gerek, çünkü insanlar çok mağdur” diyor.

Ali, 400 bin nüfusa denk gelen Kobani’nin yüzde 70’inin Türkiye’ye giriş yaptığını söylüyor. “Döndüğümüzde elimizde hiçbir şey kalmayacak. Sıfırdan başlamak gerekecek” diye ekliyor.

'IŞİD'İN GELECEĞİ BEKLENİYORDU'

Ali’ye, Kobani’den çıkış kararını nasıl aldıklarını soruyoruz. IŞİD’in geleceğini ilk nasıl ve kimlerden duyduklarına şöyle yanıt veriyor: “IŞİD, YPG ile savaşmak istediğinden geleceği bekleniyordu zaten. Gelmeden önce sürekli bu konuşuluyordu. PYD’nin gelmesiyle de IŞİD belası çıktı. Yani kafamız karmakarışık.”

'KÜRDİSTAN BÖLGESİ İSTEMİYORUZ'

Avrupa ve Amerika’nın Ortadoğu’da stratejik oyunları olduğundan bahsediyor: “Amerika Ortadoğu’yu bölüp parçalamak, bölgede huzursuzluk yaratmak istiyor. Eskiden Suriye’de o kadar terörist yoktu. Ama şimdi Suriye terörist gruplar tarafından kuşatıldı. Oradaki Kürtler kendi özerk bölgelerini oluşturmak istiyor. Ana temaları kimseye alet olmamak, kendi stratejilerini kendileri yaratmak. Amerika’nın buradaki fikri ise İran, Irak, İran ve Suriye’de bir Kürdistan bölgesi yaratmak.”

“Bunu istiyor musunuz?” şeklindeki soruma “Hayır, biz birlikte yaşamak istiyoruz. Suriye’nin bütünlüğünden yanayız” yanıtını veriyor.

'ABD'YE GÜVENMİYORUZ'

ABD’nin Suriye topraklarında IŞİD’i vurmasına sevinir duruma geldiklerini “Denize düşen yılana sarılır” sözleriyle açıklayan Ali, “Tek düşündüğümüz şey evimize dönmek. Ama Amerika’ya güvenmiyoruz” diye de ekliyor.

SINIRDAN SAVAŞA

Terör örgütü IŞİD’in Aynel Arab’a (Kobani) bağlı Şiftek köyünde PYD’ye ait mevzileri ele geçirmesinin ardından şiddetlenen çatışmalar, Zorava bölgesinde yoğunlaştı.

PKK’nın Suriye kolu PYD ile IŞİD arasındaki çatışmalar Suruç’un Karaca Mahallesi’ndeki sınır hattında devam ediyor. Yaklaşık 4 günden beri Aynel Arab’a (Kobani) bağlı Şiftek köyünde devam eden ve bu sabah şiddetlenen çatışmalar, YPG’nin kontrolündeki Zorava bölgesinde gün boyu sürdü. Ağır silahların kullanıldığı çatışmalar sırasında bölgedeki patlamaların ardından dumanlar yükseldi. Çatışmaların sonunda IŞİD’in, PYD’nin silahlı kolu YPG’ye ait bazı mevzileri ele geçirdiği görüldü.

Türkiye sınırından yaklaşık 30 kişilik grup, YPG’ye destek olmak için Suriye tarafına geçti. Karaca Mahallesi’nde bazı vatandaşlar da çatışmaları izlemek için yüksek tepelere çıktı. Zaman zaman seken kurşunlar Türkiye tarafına da isabet etti. Bu sırada güvenlik güçleri de önlemleri arttırdı.

20 BİN KİŞİLİK ÇADIR

Suruç’a sığınan Suriyelilerin sayısının 200 bine ulaşması üzerine AFAD, sınıra yeni çadır kentler kurma kararı aldı. Suruç ilçesine bağlı sınır hattındaki Mürşitpınar Köyü’nde bulunan Süleyman Şah Dostluk Parkı’na 10 bin, Aligör Mahallesi’ne bağlı Yatılı Bölge İlköğretim Okulu bahçesi ve arkasına da 10 bin kişilik çadır kent kurma çalışmaları hızlandırıldı.

TÜRKMENLER DE SURUÇ'A GİRİŞ YAPTI

Suriye’nin Kobani olarak adlandırılan Ayn el Arab kentindeki IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye sığınanlar arasında Türkmenler de bulunuyor. Yaklaşık 20 Türkmen Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki Müşitpınar köyü sınırından dün ülkeye giriş yaptı. Türkmenler, IŞİD’in köylerine çok yaklaşması üzerine evlerini boşaltarak bir hafta önce sınıra geldiklerini ve bir haftadır da Türkiye’ye girmeyi beklediklerini anlatıyor.

Gamze Çınlar - Aykut Tölegen

Aydınlık