Rusya'dan Libya'ya 'bırakın' mektubu
Rusya Ulusal Değerleri Koruma Vakfı Başkanı Aleksandr Malkeviç, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) başı Fayez el Sarrac’a Libya’da tutuklu bulunan Rus sosyolog Maksim Şugaley ve tercümanı Samer Sueyfan’ın serbest bırakılması ricasıyla açık bir mektup yazdı.
Rusya Ulusal Değerleri Koruma Vakfı Başkanı Aleksandr Malkeviç, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) başı Fayez el Sarrac’a Libya’da tutuklu bulunan Rus sosyolog Maksim Şugaley ve tercümanı Samer Sueyfan’ın serbest bırakılması ricasıyla açık bir mektup yazdı. Mektubun bir kopyası da UMH’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa’ya gönderildi. Malkeviç, daha önce benzer bir taleple Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da başvurmuştu.
Rus vatandaşları, 2019 mayısında Amerikan istihbaratının da dâhil olmasıyla UMH İçişleri Bakanlığı güçleri tarafından tutuklanmışlardı. Bu olayın ardından Moskova, Halife Haftar tarafına yığınak yapmaya başlamıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, UMH ile ilişkilerin iyi bir düzeye gelmesi için bu iki ismin serbest bırakılmasını şart koşuyor.
İYİ NİYET GÖSTERGESİ OLARAK ALGILANACAKTIR
Melkeviç ise UMH yetkililerine mektubunda şu noktalara dikkat çekti:
“Rus vatandaşlarının serbest bırakılması için mümkün olan bütün etkinizi kullanmanızı sizden rica ederim. Eminim ki, Rus vatandaşlarının serbest bırakılması, bütün uluslararası aktörler tarafından iç diyalog yolunda iyi niyet göstergesi ve tarafların anlaşma arzusunun garantisi olarak algılanacaktır.”
Malkeviç, bununla birlikte Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’nın Rus vatandaşların serbest bırakılması için BM Güvenlik Konseyi’nin Libya hakkındaki kararına dair veto hakkını kullanmak dâhil imkânlarını seferber etmekten geri durmayacağını da sözlerine ekledi.
Tutuklu bulunan Rusların kurumunda çalıştığı Rusya Ulusal Değerleri Koruma Vakfı Başkanı Malkeviç, Libyalı politikacıların Tunus’ta toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun tamamlanmasından sonra Rus vatandaşlarını özgürlüklerine kavuşturmak konusunda söz verdiklerini belirtiyor ve ancak bu sözün hâlâ yerine getirilmediğine dikkat çekiyor.
Malkeviç’in bu konuda başvurduğu başka bir isim ise, Forum’un organizatörü BM Genel Sekreteri’nin Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams. Malkeviç’e göre, BM Libya Destek Misyonu öncülüğünde toplanan Forum, Rus vatandaşlarının serbest bırakılmasını Libya’da siyasi diyalogun devamının şartlarından biri olarak kabul etmeli.
LİBYA SİYASİ DİYALOG FORUMU’NA ELEŞTİRİLER
Ancak Williams, bu çağrıya bugüne kadar bir karşılık vermedi. Ötesinde Forum, Libya’daki geçici birleşik iktidar organlarının kimlerden oluşacağına ve yetkilerinin ne olacağına dair bir karar bile alamadı.
Williams, birkaç gün önce yaptığı açıklamada ise tarafların 2021 Aralık ayında seçimlere gitmek konusunda anlaştıklarını ifade etti. Ancak Forum’un üzerinde mutabık kaldığı ve kamuoyuna açıkladığı kararlar arasında böyle bir madde bulunmuyor.
Uzmanlar Libya Siyasi Diyalog Forumu’nu bizzat Williams’ın inisiyatifinin başarısızlığı olarak değerlendiriyorlar. BM Libya Destek Misyonu’nun (UNSMIL) başında bulunan bu ismin değiştirilmesi gerektiği daha önce de gündeme gelmişti. Forum’un şeffaf olmaması, UNSMIL’in aday seçiminde keyfi davranması Forum’a yöneltilen eleştirilerin başında geliyor. Ateşkes imzalamış taraflar arasında gerçek bir diyalog başlatılmasını yerine UNSMIL tarafından Libyalılara hazır kararlar dayatılması söz konusu.
Malkeviç de Forum’un Libya’nın geleceğine dair ortak bir karar alamadığına dikkat çekiyor. Rus toplum adamına göre tarafların uzlaşma isteklerini yansıtmaması bunun en önemli nedenlerinden biri. Malkeviç, bu anlamda Rus ve diğer yabancı tutukluların bırakılmasının sembolik bir anlam taşıyacağını da belirtiyor.