Dr. Kerem Kınık Ulusal Kanal'a konuştu: Kızılay bu hafta plazma tedavi çalışmasına başlıyor
Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Ulusal Kanal’da Seda Anık’ın sorularını yanıtladı
Kızılay’ın Ulusal Pandemi Eylem Planı içerisinde önemli görevler aldığına işaret eden Kınık, Koronavirüsü yenen yurttaşlara da plazma tedavisi için kan bağışı çağrısında bulundu.
10 bini profesyonel 20 bini gönüllü olmak üzere toplamda 30 bin çalışanlarıyla sahada olduklarını ifade eden Dr. Kerem Kınık ‘’Küresel bir biyolojik afet ile karşı karşıyayız. Bu süreçte Vefa Sosyal Destek Grupları içerisindeki çalışanlarımız vasıtasıyla 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yardımına koşuyoruz. İhtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 50 milyon liralık bir dayanışma paketi oluşturduk. Olumlu mesajlarıyla bizleri destekleyen vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.
Koronavirüse yakalanmış ve onu yenmiş yurttaşların kanındaki antikorların Kovid-19 hastaları için bir umut olduğunun altını çizen Dr. Kınık, bu tedavi sayesinde hastalığın süresinin kısalabildiğini ve bu tedavinin bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere ilave bir güç olacağını kaydetti.
"İmmün plazma" tedavisi nedir?
İmmün plazma tedavisinde Koronavirüs (Kovid-19) tanısı konan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan alınan ve Türk Kızılayı tarafından toplanan kan plazmalarının ağır durumdaki vakaların tedavisinde kullanılması amaçlanıyor. Bu sayede kan plazması ile kritik durumdaki hastaların tedavi edilmesi hedefleniyor.
Plazmada yer alan "immünglobulin" denilen antikorlar, yoğun bakıma alınmış, solunum sıkıntısına girmiş, durumu kötüye giden ve riski yükselmiş hastaları tedavi edici özellik taşıyor.
Bağış sürecinde yapılması gerekenler nelerdir?
Plazma bağışı için "Kovid-19 tanısı alındıktan sonra uygulanan tedavi ile iyileşen ve taburcu olan 18-65 yaş aralığında olup kan verme özelliklerini taşıyan, kan vermeye engel teşkil eden hepatit, HIV, spilis gibi hastalıkları bulunmayan" kişi şartları aranırken süreç şu şekilde işleyecek:
1- Kişinin koronavirüsle enfekte olduğu yapılan testlerle belirlenecek.
2- Hastaya tedavi süreçleri uygulanacak.
3- Tedavi süreçleri sonrası iyileşen kişi kan bağışından önce 14 gün bekleme sürecine girecek.
4- Plazma bağışından önce tekrar test yapılacak.
5- Negatif sonucu gösteren raporla bağışçı Kızılay'ın aferez bağış noktalarına gidecek.
6- Bağışçının kan vermesinde sakınca olup olmadığı tespiti yapılacak ve beyanı ile onam formu alınacak.
7- Kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan plazma, aferez cihazında ayrıştırılacak ve diğer bileşenler kan bağışçısına geri verilecek.
8- Alınan plazma için standart testler uygulanacak.
9- Testleri tamamlanan plazma, tedavi bekleyen uygun hastalar için ilgili hastanelere ulaştırılacak.
Aferez işlemi nasıl yapılır?
Türk Kızılayı kan bağışı merkezlerinde yapılan bu işlem, kan bağışçısının aferez cihazına bağlanarak, kan bileşeni elde edilmesini sağlayan bir kan bağışı türüdür. Cihaz, bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak ihtiyaç olan bileşeni ayırır ve kanın ilgili bileşeninin dışında kalan tarafını bağışçıya geri verir. İşlem 45 ila 60 dakika sürer.
ulusal.com.tr