Rusya'dan AB'ye mesaj

Avrupa Komisyonu Enerjiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefkovic, doğalgaz sorununu konuşmak için Rusya'ya gitti. Gazprom, Ukrayna üzerinden verilen gazın kesilebileceğini, tek yolun Türkiye olduğunu belirtti. Sefkovic, Türkiye seçeneğini eleştirmekle birlikte, teklifi görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Rusya'dan AB'ye mesaj

Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi Rusya'dan gaz ihracatıyla ilgili önemli mesajlar geldi.

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, Avrupa'ya gönderilen Rus gazının kesilme ihtimalinin devam ettiğini söyledi.

Rus gazı Avrupa'ya Ukrayna üzerinden gidiyor. Ukrayna’nın kasım ve aralık aylarında gerekli miktarlarda doğalgaz almadığını açıklayan Gazprom, Avrupa için Ukrayna transit riskinin sürdüğünü belirtti.

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı, Avrupa'ya gidecek gaz için tek yolun Türkiye olduğunu da vurguladı. Miller bunun içinde, Avrupa'nın harekete geçmesi gerektiğini ve en fazla birkaç yol içinde Türkiye ile bağlantıyı sağlayacak boru hatlarının Yunanistan'da kurulması gerektiğini belirtti. Miller, "Aksi takdirde, söz konusu doğalgaz hacmi başka pazarlara yönlendirilebilir" dedi.

Avrupa'dan yanıt gecikmedi. Avrupa Komisyonu'nun Enerji Birliği’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Rus doğalgazının Türkiye üzerinden alınması teklifinin, Gazprom’un imajına darbe indirdiğini savundu.

Rus resmi haber ajansı Sputnik news'in haberine göre, Rusya'nın Türkiye teklifine çok şaşırdığını belirten Sefkoviç, yeni boru hattı teklifini görüşmeye hazır olduklarını da açıkladı.

ulusalkanal.com.tr