Istrancalar'daki altın madenini yargı durdurdu
Yusuf Yavuz
Kırklareli merkeze bağlı Dereköy’de, özel bir firma tarafından açılmak istenen altın madeni için Kırklareli Valiliği'nce verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yürütmesi durduruldu. DAYKO temsilciliği ile yöredeki sulama kooperatifi, sendikalar, dernekler ve köy muhtarlarından oluşan 20 davacının geçtiğimiz Aralık ayında açtığı davayı gören Edirne İdare Mahkemesi, hukuka aykırı bulduğu işlemin yürütülmesini durdurdu.
VALİLİK İZİN VERDİ, HALK YARGIYA TAŞIDI
Kırklareli Dereköy'deki ormanlık alanda, Yeni Anadolu Mineral Madencilik San. ve Tic. Ldt. Şti. tarafından açılmak istenen altın madenine Kırklareli Valiliği'nce 2013 Temmuz'unda 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verildi. Ancak Valiliğin bu kararının anayasaya ve hukuka aykırı olduğunu savunan yöredeki sivil toplum ögrütleri ve meslek odaları ile çok sayıda köy muhtarı girişimi yargıya taşıdı. Geçtiğimiz Aralık ayında Edirne İdare Mahkemesi'nde açılan davanın dilekçesinde, söz konusu maden alanının ormana ve su kaynaklarına zarar vereceği öne sürülerek projeye verilen 'ÇED Gerekli Değildir' kararının iptali istendi.
MAHKEME VALİLİĞİN KARARINI HUKUKSUZ BULDU
Davayı gören Edirne İdare Mahkemesi, herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu ve çevreyi korumanın devletin ve vatandaşların ödevi olduğunu hükme bağlayan Anayasa'nın 56. maddesine atıfta bulunarak, dava konusu altın madeninin işletme alanının 904,17 hektar olduğu ancak aynı firmanın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na başvurarak yine Dereköy'de bulunan farklı maden ruhsatlarının birleştirilmesini talep ettiğine dikkat çekti. Mahkeme, söz konusu şirket adına yaklaşık 2 bin hektarlık yeni bir maden işletme ruhsatının düzenlendiğinin altını çizdiği kararında, ruhsatların birleştirilmesi ile 25 hektarlı sınırdan daha büyük bir alanı kapsayan altın amdeni projesinin ÇED sürecine tabi olduğunu ve ÇED Gerekli Değidir kararı verilemeyeceğini vurgulayarak dava konusu işlemin hukuka uygun olmadığına hükmetti.
ALTIN MADENİNE VERİLEN ÇED MUAFİYETİNİ YARGI İPTAL ETTİ
Oybirliği ile alınan mahkeme kararında, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması durumunda telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmesinin durdurulması istendi.
'ORMAN VE SU KAYNAKLARINA ALTIN MADENİ BÜYÜK TEHDİT'
Mahkeme kararını değerlendiren davacılardan DAYKO Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem, su kaynakları yönünden oldukça zengin bir alan olan ormanlık bölgede büyük bir alanın madencilik faaliyetine açılmasının gelecek adına çok büyük bir tehdit olacağını belirterek, "dünyada temiz suya erşimin hergün zorlaştığı, her 7 dakikada bir çocuğun susuzluktan öldüğü gerçeği önümüzde dururken, mahkemenin verdiği kararın ne kadar doğru ve yerinde olduğu ortadadır" görüşünü dile getirdi.