ABD ile Çin arasında dikkat çeken anlaşma

Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşlarına, Washington'da ara verildi. ABD Başkanı Trump ile Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, Beyaz Saray'da faz 1 anlaşmasını imzalayacak. Amerika Hazine Bakanı, ikinci aşamaya dek, Çin mallarına uygulanacak gümrük tarifelerinin süreceğini açıkladı.

ABD ile Çin arasında dikkat çeken anlaşma

İki ekonomik güç arasındaki ticaret savaşlarında yeni bir dönem başlıyor.

Çin ile ABD birinci faz ticaret anlaşmasını imzalıyor. İki ülkenin ekonomik ve ticari iş birliği yeni bir boyut kazanıyor.

Çin Halk Cumhuriyeti ile Amerika'nın "eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde hazırlanan" faz 1 ticaret anlaşmasının metni üzerinde bir ay önce anlaşılmıştı.

Kapsamlı bir şekilde hazırlanan anlaşmanın imzaları Beyaz Saray'da atılacak. Anlaşmayı ABD Başkanı Trump ile Çin Başbakan Yardımcısı Liu He imzalayacak.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, Washington'daki temaslarına IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva ile görüşerek başladı.

Toplantıda Çin-ABD ticaret anlaşmazlığının dünya ekonomisi üzerindeki etkileri masaya yatırıldı.

Türkiye saati ile 19.30'da imzalanacak faz1 anlaşması öncesi Amerika Hazine Bakanı Steven Munichin ve Amerika Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer açıklama yaptı.

Amerika tarafı, anlaşmanın ikinci aşamasına kadar Çin mallarına uygulanan gümrük tarifelerinin süreceğini ifade ettti.

Öte yandan Çin ile faz 1 anlaşmasını imzalayacak olan ABD , ağustos ayında "kur manipülatörü" olarak ilan ettiği Pekin'in bu etiketini kaldırdı.

86 sayfalık anlaşmanın Beyaz Saray'daki imza töreninde 200 konuk olacak.

Anlaşmaya göre Çin ABD'den iki yılda 200 milyar dolarlık ürün alacak. ABD ise, 210 milyar dolarlık üründe tarifeleri yarıya kadar çekecek.

Anlaşma her iki ülke için de kritik. Uzmanlar ticaret savaşı devam etseydi, bundan en çok ABD ekonomisinin olumsuz etkileneceğini ve ABD’ye olan güvenin sarsılacağını belirtiyorlar.

Analistler ise anlaşmadan en kazançlı çıkan tarafın Çin olduğunu söylüyor.

ulusal.com.tr

abd çin