Halk ozanı Ali Kızıltuğ yaşamını yitirdi

"Ne yârimden, ne sazımdan, ne de vatanımdan vazgeçtim. Nasıl Mursal'dan gelmiş, tertemiz bir köylü çocuğu isem, şimdide aynıyım..." diyen halk ozanı Ali Kızıltuğ, kansere yenik düştü. 73 yaşında vefat eden Kızıltuğ için Pir Sultan Abdal Cemevinde tören yapıldı.

73 yıllık kısa bir hayata 8 bine yakın türkü sığdırdı. Türküleri deyişleri dilden dile dolaştı. Parçaları 152'den fazla sanatçı tarafından seslendirildi. Türkiye'nin üreten, Anadolu Aşık geleneğin en güçlü seslerinden biri olan Ali Kızıltuğ hayatını kaybetti.

Kızıltuğ, 1944 yılında Sivas'ın Divriği ilçesinde dünyaya geldi. 14 yaşında çalmaya başladığı bağlamayı elinden hiç bırakmadı. Yaşamı boyunca Anadolu'ya dair ne varsa o bağlamayla halka ulaştırdı.

Usta sanatçı, Aşık Veysel Şatıroğlu ve Aşık Mahzuni Şerif'ten etkilendi. Müzik hayatına 1969 yılında "Asrı Gurbet Harap Etmiş Köyümü" isimli plakla başladı. Eserlerini önce şiir olarak yazdı, ardından da onlara ezgi kattı.

Kızıltuğ, "Baykuşlara kalan köy" ve "Sorma efendim" adında iki de kitabı var.

Memur emeklisi ve 4 çocuk babası Kızıltuğ, bir süredir hastanede kanser tedavisi görüyordu. Bu sabah hayata gözlerini yumdu.

Halk ozanı Ali Kızıltuğ sayısız ödüle de layık görüldü.

Ölüm haberi sevenlerini yasa boğdu. Halk Ozanı Erol Parlak, Kızıltuğ'un arkasından "Anadolu Aşık geleneğinin güçlü sesiydi, taşıyıcısıydı, temsilcisiydi. Güçli bir kaynaktı. ÜRETİYORDU" sözlerini kullandı.

Sanatçı Mustafa Özarslan da Kızıltuğ'u "Yeri doldurulamayan üretken bir ozan" olarak tanımladı.

Sadık Gürbüz, "Adam gibi adamdı" sözleriyle anlattı Kızıltuğ'u.

O "Gurbetin tezenesiydi"...Sanatçı Mehmet Özbek, Kızıltuğ için bu ifadeyi kullandı.

Bu fotoğrafı da Sanatçı Cem Adrian paylaştı. Adrian, "5 gün daha dayansaydı onun için düzenlenen saygı gecesinde "Öf Öf'ü huzurunda söyleyecektim" yazdı.

ulusal.com.tr

ali kızıltuğ