Derinlerden Siperlere: Çanakkale

Türkiye İş Bankası Müzesi, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılında tarihi yeniden canlandıran bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 9 Mart 2015'te açılan 'Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915' sergisi, 15 Ağustos 2015 tarihine kadar kadar sürecek

Derinlerden Siperlere: Çanakkale

Türkiye İş Bankası'nın Eminönü Bahçekapı'daki İş Bankası Müzesi, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümünde önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915” adlı sergi, Çanakkale Savaşları’nın seyrini değiştiren Nusret mayın gemisinin, düşman gemilerinin projektörlerine aldırmadan Karanlık Liman’a mayınlarını bırakmasının yıldönümünde açılan sergi, 15 Ağustos’a kadar gezilebilecek. Ziyaretçileri Çanakkale Boğazı’nın derinliklerinden Gelibolu’daki siperlere uzanan bir tarih yolculuğuna çıkaran sergiyi Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, serginin danışmanı Prof. Dr. Haluk Oral ve serginin küratörü, deneyimli belgeselci Savaş Karakaş’ın katılımlarıyla gezme fırsatı bulduk.

MUSTAFA KEMAL ESİNTİSİ

Savaşa dair askeri objeler, yerli ve yabancı arşivlerden derlenen fotoğraflar ve belgelerin yer aldığı sergide, zafere önemli katkısı olan Nusret gemisinin döşediği mayınların birebir kopyaları da yer alıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün el yazısıyla imzaladığı, daha önce kamuoyuyla paylaşılmamış 3 askeri emir de serginin ilgi çeken belgeleri arasında bulunuyor. Tarihimize ışık tutan bu önemli sergi öncesinde gazetecilere hitaben bir konuşma yapan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, Türkiye’nin Bankası olarak ancak geçmişine sahip çıkan, tarihini derinlemesine inceleyen bir toplumun geleceğe sağlam adımlarla ilerleyebileceğine inandıklarını dile getirdi.

'GAZİ DEDEME BORCUM'

Sergiye ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Haluk Oral da, Çanakkale'yi anlatmak için en az 21 ciltlik kitap yazılması gerektiğini belirterek, “Bu konuda pek çok kitap yazılmasına rağmen hâlâ anlatılacak öyküler, aydınlatılması gerek sırlar vardır” dedi. Serginin küratörü Savaş Karakaş ise ''Bu, bana ‘Savaş’ adını veren Çanakkale Gazisi dedem Hafız Hilmi Coşkun’a karşı hep hissettiğim bir vefa borcuydu. Çünkü dedem, Çanakkale’de bir müttefik gemisinden atılan top mermisinin şarapneliyle yaralanmıştı” ifadelerini kullandı.

İKİ TARİHİ KONUK

Sergideki etkinlik sırasında Çanakkale Savaşları'nda gazi olan Türk askeri Topçu Müstecip Onbaşı'nın kızı Ulviye Balkan ile İngiliz E-20 denizaltı mürettebatında yaşamını yitiren Willam Long'un torunu John Shelton da bizimleydi. Dedeleri 100 yıl önce karşı cephelerde savaşmış olan Balkan ve Long, el sıkışarak barış mesajı verdiler. Sergi sırasında konuştuğumuz Ulviye Teyze, ''Biz eskiden bilmezdik. Babam anlatırdı. Cesetler üzerinden yürümüşler. Şimdi gençler, kitaplardan öğreniyorlar ve geliyorlar. Babamın mezarını yaptılar, köyümüzde tören düzenlenir oldu'' dedi.

RECEP ERÇİN

AYDINLIK