Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz ile bağlama resitali eşliğinde Muharrem İftarı

Avusturya’nın Uyum ve Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un davetiyle ülkede yaşayan dini cematların temsilcileri ve Aleviler bir araya geldiler. Avusturya Alevileri Muharrem Orucu iftarını Niederösterreich Sarayı’nda Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile açtı. Muharrem Orucu etkinliği Miktat Güler Dede‘nin gülbenk okuması ve çerağ uyandırması ile başladı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz ile bağlama resitali eşliğinde Muharrem İftarı

Çerağın uyandırılması ardından sesi ve sazıyla Viyana’da her etkinliğe katkıda bulunan Viyana’nın sevilen ve beğenilen ses ve sazı Meltem Baykal mersiye söyledi. Baykal’ın sazıyla okuduğu mersiyelerden sonra ev sahibi Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz konuştu. Kurz konuşmasında daha önceki etkiniklerden farklı olarak, daha geniş ve ferah bir salon tutuklarını, böylece daha geniş bir çevrenin katıldığını ve dünyanın bazı bölgelerinde çatışmalar sürerken farklı inançların Avusturya’da barış içinde yaşamalarından dolayı başta Aleviler olmak üzere her türlü inanca teşekkür ettiğini dile getirdi. Alevilerin Avusturya toplumunun güçlü ve saygın bir kesimi olduğunu dile getiren bakan Kurz, Alevilerin Avusturya için büyük bir zenginlik olduğunu, olumlu katkılarıyla mutlu olduklarını sözlerine ekledi. Sözlerine geçen hafta açılışı yapılan Viyana Cemevi’ni kastederek, Cemevi‘nin „mimari güzelliği bir yana Viyana'ya eşi bulunmaz bir özellik katmıştır“ dedi.

Konuşmasının devamında Suriye konusuna da değinen Kurz, Avusturya ve Almanya’nın göçmen kabul etme kapasitelerinin sınırlı olduğunu, burada kalmak isteyenlerin kısa sürede uyum sağlamaları katkıda bulunacaklarını ifade etti. Daha sonra bakan Kurz „Avrupa’dan binlerce insanın İŞİD saflarında Suriye, Irak ve Lübnan’da savaşa katıldıklarını“ da dile getirdi. Alevilere yönelik yaptığı konuşmasında mültecilere örnek olmaları konusunda ricada bulunduğunu Kurz söyledi.

Sebatian Kurz'un konuşmasından sonra ise Avusturya Alevileri adına „ALEVI“ Genel Başkanı Yüksel Bilgin konuştu. İftar yemeğinin de Cemevei’nin açılışı gibi tarihsel bir olay olduğunu belirttikten sonra Avusturya'da cemevleri yasal ibadethane olunca ne oldu, kiliseye, camiye giden cematte azalma mı oldu? Diye sordu. Konuşmasında kendi sorusuna „hayır“ ile cevap verdiktensonra „Türkiye'nin de Avusturya'yı örnek almalıdır“ dileğini ifade etti.

Muharrem Orucu iftarına çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri, tanınmış şahsiyetler ve başta Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisi olmak üzere Hırvatistan ve Yunanistan’dan büyükelçilerinin de katıldığı görüldü.

Kadim Ülker

ulusalkanal.com.tr