Dış basının gündemi: Türkiye!

Amerika'nın PYD'ye silah yardımı ve Peşmergeye Türkiye üzerinden Ayn El Arap'a geçiş izni verilmesi dünya basınında da geniş yer buldu.

Dış basının gündemi: Türkiye!

ABD’nin Ayn el Arab'ta IŞİD ile çatışan PYD'ye silah ve mühimmat yardımı ile Türkiye’nin topraklarını "bölgeye geçmek isteyen peşmergeye açma" mesajı dünya basınında öncelikli gündem maddelerinden biri oldu.

İngiliz Financial Times gazetesi "Türkiye'nin ABD'nin baskısına karşı koyamayarak Kobani kararında bir U dönüşü yaşadığını" yazdı.

Haberde, Türkiye'nin, ABD'nin baskılarına boyun eğdiği belirtildi. ABD'nin bölgedeki Kürt gruplarını silahlandırmaya devam edeceğini söylemesinin Türkiye'nin politikasını değiştirdiği ileri sürüldü.

Independent gazetesinde Patrick Cockburn imzasıyla yayınlanan yazıya "Kürtler Kobani'yi kurtarabilir mi?" başlığı atıldı. Yazıda, Türkiye'nin PYD'yi "Terörist" görmesine rağmen ABD'nin örgüte silah yardımı yapması, "Washington'ın Türkiye'nin direncine sabrı tükendi ve bu nedenle politikasını değiştirdi" şeklinde yorumlandı.

İngiliz Times gazetesi de Peşmerge'nin Ayn El Arap'a geçmesini değerlendirdi. Gazete, "Türkiye'nin, Peşmergelerin geçişine izin vererek hem sınırları ötesindeki etkisini artırabileceği hem Irak ve Suriyeli Kürtler arasındaki ayrışmadan çıkar sağlayabileceği" yorumunu yaptı.

USA Today Gazetesi haberi "Obama, Türkiye’nin muhalefetine rağmen, Kobani’de operasyon yürütüyor" başlığıyla gördü.

Alman Berliner Zeitung gazetesi ise "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, NATO içinde dışlanmayı da kabulleniyorlar" ifadelerine yer verdi.

ulusalkanal.com.tr