Üretici kotanın kaldırılmasını istiyor

Antalya'nın Kumluca ilçesinden yaklaşık 30 ülkeye domates ihraç ediliyor. Bu ülkelerin başında kaynak pazar Rusya yer alıyor. Rusya'ya domates ihracatında 200 bin tonluk kota doldu. Tüm sektör gibi Türk üreticisi de kotanın kaldırılmasını istiyor.

Üretici kotanın kaldırılmasını istiyor

Türkiyedomates üretiminde 13 milyon tona ulaşan rakamla dünyada dördüncü sırada bulunuyor. Üretilen domatesler dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Kaynak pazar Rusya, domates ihracatında ilk sırada yer alıyor. Ancak domatesin sınır ötesi yolculuğu kota engeliyle karşı karşıya kaldı.

Rusya, 1 Kasım 2017'de kota uygulaması başlatmıştı. Bu yıl için kota 200 bin ton olarak belirlenmişti. Türk ihracatçıları bu kotayı bu ayın başında doldurdu.

Örtü altı üretimin en önemli merkezi Antalya'nın Kumluca ilçesinde, ürünler biyolojik mücadele yönetimiyle korunuyor. Yaklaşık 30 ülkeye domates ihracatı yapılıyor. Bu ülkelerin başında da Rusya yer alıyor. Üreticiler, Rusya'ya domates ihracatında kotanın kaldırılmasını istiyor.

Bu talep sadece Türkiye'den değil, Rusya'daki ithalatçılardan da geliyor. Kumluca Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı ve sebze üreticiliği yapan Ahmet Kaya yetkililerden kotanın kaldırılmasına ilişkin düzenleme yapılmasını istedi.

Üreticisinden ihracatçısında, borsadan komisyoncusuna kadar tüm sektör tek ses, kotanın kaldırılması için gerekli adımların atılmasını talep ediyor.

türkiye rusya antalya türk ihracat üretici domates