Şeker pancarının pekmez yolculuğu
Kırklareli'nde köylü kadınlar şeker pancarından doğal pekmez üretiyor. Odun ateşinde 15 saatlik uzun ve zahmetli bir süreçle üretilen pekmez Türkiye'nin çeşitli illerine gönderiliyor.
Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde köylü kadınlarşeker pancarını pekmeze dönüştürmek için büyük emek harcıyor.
Kaynarca beldesi ile Poyralı köyünde çiftçilertarladan topladıkları pancarları traktör römorklarına yükleyerek evlerinin bahçesine götürüyor.
Köylü kadınlar evlerinin bahçesinde imece usulüyle pancarların kabuklarını temizliyor. Pekmezhanelerdeki kazanlarda kaynatılan pancarlar yumuşadıktan sonra tahta ezme makinesinde sıkıştırılarak posasından ayrılıyor.
Pancarın şırası "Bumba" adı verilen büyük kazanlarda kaynatılıyor. 50 litrelik kazanlarda 15 saat odun ateşinde kaldıktan sonra pekmez haline geliyor.
Üç defa süzülen pekmez, şişelenerek Türkiye'nin çeşitli illerine gönderiliyor. Özellikle kış aylarında tercih edilen pekmez, zahmetli bir sürecin ardından sofralardaki yerini alıyor.