Trakya köylüsünün meydan savaşı!
Kömür madeni için köye gelen yetkililer, köylünün sert tepkisiyle karşılaşınca geldikleri gibi gittiler…
Trakya köylüsünün meydan savaşı! Yusuf Yavuz
Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Topçuköy’de açılması planlanan linyit kömür ocağı için köy kahvesinde yapılmak istenen ÇED toplantısı, yöre halkının tepkisi nedeniyle yapılamadı. Kömür ocağı konusunda halkı bilgilendirmek için köye gelen yetkilileri kalabalık bir protestocu grup karşıladı. Jandarmanın aldığı güvenlik önlemleri eşliğinde köy meydanına gelen yetkililer köylülerin protestosu nedeniyle toplantının yapılacağı kahvehaneye ulaşamadan köyü terk etmek zorunda kaldılar.
BAKANLIK KÖMÜR MADENİ AÇILACAĞINI DUYURDU, KÖYLÜLER HAREKETE GEÇTİ
Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Vize ilçesine bağlı Topçuköy’de açılması planlanan linyit kömür ocağı için 15 Ocak tarihinde köy kahvesinde ÇED toplantısı yapılacağını duyurdu. Halkı proje hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan toplantı öncesinde çevre köylerin yanı sıra il, ilçe ve beldelerden çok sayıda yurttaş Topçuköy’de buluştu. Kadın erkek, genç yaşlı çok sayıda köylü yaşam alanlarını etkileyecek kömür madenine karşı protesto yaptı. Köylülerin ellerinde taşıdığı ve meydana astığı döviz pankartlarda, orman, su ve toprak vurgusu vardı. Çevre ilçelerden gelen belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri ile TEMA ve DAYKO gibi sivil toplum örgütleri de yaşam alanlarını korumak isteyen köylülere destek verdi.
PROTESTOYLA KARŞILANAN YETKİLİLER KÖYÜ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI
Jandarmanın aldığı güvenlik önlemi eşliğinde halkı bilgilendirmek amacıyla köy meydanına gelen yetkililer, ıslıklı, düdüklü ve sözlü tepkilerle yoğun bir protestoyla karşılaşınca neye uğradıklarını şaşırdılar. Köylülerin adeta topa tutuğu yetkililer, toplantının yapılacağı kahveye ulaşamadan protestolar eşliğinde Topçuköy’ü terk etmek zorunda kaldılar.
KÖMÜR OCAĞI AÇILIRSA TARIM VE HAYVANCILIK BİTECEK
Yetkililerin köyü terk etmesinin ardından kömür ocağına neden karşı çıktıkları konusunda bilgi veren köylüler, köyün tüm tarım arazilerini içine alan söz konusu alanın Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında ‘tarım ve orman alanı’ olarak vasıflandırıldığını belirterek kömür ocağı açılması durumunda tarım ve hayvancılığın sona ereceğini dile getirdiler. Köylerinde kömür madeni açılmasına izin vermeyeceklerinin altını çizen köylüler, bunun için mücadele etmeye kararlı.
34 BİN DEKARLIK KÖMÜR MADENİ BİR ÇOK KÖYÜ ETKİLEYECEK
Köylülerin eylemine destek veren Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem’in verdiği bilgilere göre, bölgede açılmak istenen kömür ocağının 34 bin 522 dekarlık ruhsat sahası yalnızca Topçuköy ile sınırlı değil. Koruma altına alınan Trakya arısı da tehdit altına girecek. Hasbuğa ve Çavuşköy’ü de etkileyecek olan kömür madeninin, yörenin su kaynakları, ekosistemi ve buna bağlı gelişen eko-turizmi de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
BAKANLIK KAMU SPOTUNDA TARIM ALANLARININ KORUNMASINI İSTİYOR AMA…
Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından kurulması planlanan linyit kömür ocağının 60 yıl süreyle işletileceğini kaydeden Çidem, Türkiye’nin uluslar arası Sakin Şehir (Citta-Slow) ağına dahil olan dokuz kentinden biri olan Vize’de kömür madeni açılmasının, ilçenin bu statüsünü tartışmalı hale getireceğinin altını çizerek, “Kalkınma Bakanlığı Kırsal politikalarda çevre ve doğal kaynakların korunarak istihdam yaratılacağını, biyolojik çeşitliliğin korunmasını, doğal kaynakların sürdürülebilir tarım sektörünün oluşturulmasını hedefliyor. Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ise hazırlanan kamu spotu ile her akşam televizyonlarda tarım alanlarının gelecek nesiller için mutlaka korunacağı duyurusu yapılmaktadır. Vize şu anda bile taş ve çimento kamyonlarından yola çıkmaya korkan insanlar, Bu defa kömür kamyonlarının trafiğe katılmasıyla, can ve mal güvenlikleri için ciddi tehdit oluşturacaktır” görüşünü dile getirdi.