Önal, Malatya’ya özgü kuru kayısıdan un üretmeyi başardı
İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcısı Doçent Doktor Yunus Önal, Malatya’ya özgü kuru kayısıdan un üretmeyi başardı. 10 yıllık çalışmanın sonucunda Malatya kayısıları, her yaş grubunun tüketebileceği bir ürün haline geldi.
İçerdiği zengin vitamin ve mineraller ile önemli besinlerimizden olan kayısı una dönüştü.
Malatya’da İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal’ın 10 yıllık çalışması sonunda kayısının kullanım alanı da genişledi.
"Niçin kayısıyı una çeviriyoruz? Bebekler için bebek mamasına rahatlıkla katılabiliyor, her yaş grubu nescafe içer gibi kayısı ununu günün 24 saati kullanabilme kolaylığını sağlıyor ya da kayısı ununu tüm unlu mamullere katma şansımız olacak."
Malatya’ya özgü kayısı türlerinden üretilen kayısı unları, sıvı olarak da tüketilebiliyor.
"Bu ürünü suya karıştırdığımızda nescafe kıvamında bir ürün oluyor. 10 yıllık çalışmanın bir ürünüydü, 5 yıldır da patent başvurum olmuştu. Kükürtlü kayısıdan yapılabiliyor hem gün kurusu kayısılardan hem de hudayi kayısılardan."
Önal, besin değerlerini ve aromasını kaybetmeyen ve daha geniş alanda kullanılan kayısı unlarıyla ülke ekonomisine katkı sunmayı hedefliyor.
ulusalkanal.com.tr