Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ilaç krizi iddialarını yalanladı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, ilaç sıkıntısı iddiaları ile ilgili açıklama yaptı. "Kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır" denildi. Açıklamada Türkiye'de ilaç fiyatlarının, dönemsel avro kur değişikliğine bağlı olarak yılda bir kez güncellendiği belirtildi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ilaç krizi iddialarını yalanladı

Türkiye'de döviz kurundaki yükseliş nedeniyle kritik ilaçlara erişilemediği iddialarına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan yanıt geldi.

Kurum “Kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır” açıklamasında bulundu.

Açıklamada Türkiye'de ilaç fiyatlarının, dönemsel avro kur değişikliğine bağlı olarak yılda bir kez güncellendiği belirtildi. Buna göre kur güncellemesinin tebliğe uygun olarak 2022'nin şubat ayında yapılacağı duyuruldu.

Tedarik sıkıntısı olabileceği noktalarda gerekli önlemlerin hızla alınacağı bilgisi verilen açıklamada, "Çalışmalarımızın sonucunda söz konusu ilaçların ekseriyetinde tedarik problemi tespit edilmemiştir." ifadeleri yer aldı.

- Kurumumuz, global ve yerli firmalarla sürekli irtibat halindedir. Herhangi bir ilaçta tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde gerekli önlemler tarafımızca hızla alınmaktadır. Denetim birimlerimizce tespiti halinde firma, depo veya eczane düzeyinde ilaca erişimi engelleyici her türlü fiile karşı gerekli yaptırımlar uygulanacaktır. Hastalarımız tedarik edemedikleri ilaçlar için 44 44 680 numaralı telefondan kurumumuza ulaşabilirler.

kriz ilaç ilaç fiyatları Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ilaç krizi ilaç krizini kur farkı etkiler mi