ABD ekonomisi alarm veriyor

Amerikan ekonomisi alarm veriyor. FED, KOVİD-19’un “büyük-küçük tüm işletmelere ve milyonlarca kişiye yönelik ciddi riskler oluşturduğunu” açıkladı. Perakende satışlarda yüzde 16’lık rekor düşüşün yaşandığı ülkede, sanayi üretimi nisanda yüzde 11,2 düşerken kapasite kullanım oranı yüzde 64,9'a geriledi.

ABD ekonomisi alarm veriyor

Özel çıkar sistemi can çekişiyor, Amerikan ekonomisi SOS veriyor.

ABD Merkez Bankası FED, son yayınladığı mali istikrar raporunda, salgın nedeniyle ekonominin “ciddi düzeyde” kırılgan olduğunu kaydetti. Raporda, büyük risklere dikkat çekildi, “KOVİD-19 büyük-küçük tüm işletmelere ve milyonlarca hane halkına yönelik ciddi riskler oluşturuyor” ifadesi kullanıldı.

Ekonominin yüzde 70’ini oluşturan perakende sektörü çıkmaza doğru ilerliyor. Mart ve Nisan ayları arasında ABD’de perakende satışlar, rekor düzeyde geriledi. Perakende satışlardaki düşüş yüzde 16,4 olarak kayıtlara geçti. ABD Ticaret Bakanlığı'nın raporuna göre son 12 ay içinde perakende satışlar yüzde 21,6 oranında geriledi.

En sert düşüş hazır giyim, elektronik eşya, mobilya mağazaları ve restoranları etkiledi. Online satışlar da Nisan ayında yüzde 8,4 oranında arttı. Büyük mağaza zinciri Neiman Marcus ve hazır giyim markası J. Crew, iflas etti. Oteller, restoranlar ve oto galerileri de iflas tehdidi ile karşı karşıya.

ABD sanayi üretiminde de rekor düşüş yaşandı. Ülkede sanayi üretimi nisan ayında yüzde 11.2 düşerken kapasite kullanım oranı yüzde 64.9'a geriledi. İmalat sanayi üretimi de nisanda aylık yüzde 13.7 azalarak tüm zamanların en yüksek düşüşünü kaydetti.

Bu arada Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, 3 trilyon dolarlık yeni ekonomik destek paketini onayladı. Paket, Cumhuriyetçilerin 199 ret oyuna karşı Demokratların 208 oyuyla kabul edildi. 3 Trilyon dolarlık destek paketinin, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senatodan geçmesinin zor olduğu belirtiliyor.

ulusal.com.tr

amerika FED ekonomi