MHP, HDP'den 1 tane fazla istiyor

Meclis Danışma Kurulu "Başkanlık Divanı üye sayısı ve görev dağılımı" gündemi ile toplanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini vermek için oluşumunu şart koştuğu Başkanlık Divanında MHP, HDP'den 1 fazla üyelik istiyor. Uzlaşı sağlanamazsa, koalisyon görüşmelerinin bayram sonrasına kalma ihtimali bulunuyor.

MHP, HDP'den 1 tane fazla istiyor

TBMM Danışma Kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini vermek için oluşumunu şart koştuğu Başkanlık Divanı üye sayısı ve görev dağılımını belirlemek üzere Meclis Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında toplanacak.

Bugün saat 13:30’da başlayacak toplantıya partilerin grup başkanvekilleri ya da temsilcileri katılacak. Toplantıda Başkanlık Divanı'nın üye sayısının ne olacağına ilişkin yaşanan kriz aşılmaya çalışılacak.

CHP Divan'ın geçen dönem olduğu gibi 18 üyeden oluşmasını istiyor. MHP, oy oranı dikkate alınarak kendisine HDP'den 1 fazla üyelik düşmesini sağlayacak 17 üyeli divanı savunuyor. AKP ise 19 üyeli divanı öneriyor. Meclis Başkanı Yılmaz'ın krizin aşılması için 1 üye kura yöntemini önermesi bekleniyor.

Eğer uzlaşma çıkmazsa yaşanan kriz grup önerileri yoluyla Genel Kurul'a taşınabilir. Genel Kurul 15.00-19.00 saatleri arasında çalıştığı için grup önerilerinin sonuca bağlanamama ihtimali de bulunuyor. CHP ve HDP'nin Başkanlık Divanı oluşumunu geciktirebilecek bu duruma karşı grup önerisi vermeyerek Genel Kurul'un karar almasının önünü açabilir.

MHP'nin HDP'den 1 fazla üyelik talebinde uzlaşma sağlanamazsa, Meclis'in kilitlenmesi, divanın oluşamamasına bağlı olarak da görevlendirme ve koalisyon görüşmelerinin bayram sonrasına kalması ihtimali bulunuyor.

Bu arada Meclis Genel Kurulunda yarın dışarıdan Milli Savunma Bakanlığı'na atanan Vecdi Gönül'ün yemin etmesinin ardından Lübnan tezkeresi görüşülecek.

ulusalkanal.com.tr

mhp bugün toplanıyor