HSYK inceleme başlattı
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında inceleme başlatılmasına karar verdi.
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, inceleme işlemlerinde yetkili olarak İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ni atadı
Ergenekon davasında hakkında müebbet hapis cezası verilen Türkiye’nin 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, 5 Ekim 2012’de HSYK’ya şikayette bulundu. Avukat Sezer, dilekçesinde avukatlarla sanıkların görüşmelerinin engellendiğine dikkat çekerek Ergenekon Mahkemesi hakimleriyle ilgili “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Anayasa ve Ceza Muhakemesi Kanunu’na açıkça aykırı olarak yürütülmekte olan kovuşturmada gerekçesiz karar alınması, usul ve yasaya aykırı olarak yargılamaya devam edilmesi nedeniyle gerekli işlemlerin başlatılmasını” talep etti.
HSYK, Ergenekon Mahkemesi hakkında inceleme başlatılmasına karar verdi. HSYK, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ni de inceleme için yetkilendirdi. Avukat Sezer’in de önceki gün “müşteki” sıfatıyla İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade verdiği öğrenildi.
‘Genelkurmay Karargahı tutuklandı’
Sezer, HSYK’ya gönderdiği dilekçesinde “İlker Başbuğ 48 yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet etmiş, Genelkurmay 2. Başkanlığı’na, 1. Ordu Komutanlığı’na, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ve Genelkurmay Başkanlığı’na, mevcut siyasi iktidar tarafından atanmış ve normal görev süresinin sonunda emekli olmuş bir komutan olup kendisine yönelik suçlamanın hiçbir somut delili yoktur. Varsayımlar üzerinden müvekkilimize yapay suç isnadında bulunulmuştur” dedi.
Avukat Sezer, İlker Başbuğ ile birlikte dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz, Genelkurmay MEBS Başkanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ile Genelkurmay Adli Müşaviri Hakim Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun da aralarında bulunduğu şube müdürü ve personeli olan ve hiyerarşik şekilde görev yapan subayların tutukluluğuna dikkat çekerek “Bu durumda Genelkurmay Karargahı’nın tutuklanmış olduğu değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.
Duruşma salonunda avukatlara engelleme Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda görülen davada verilen aralar sırasında sanıklar ve avukatların görüşmesine engel olunduğunu kaydeden Sezer, “Görüşme talepleri geri çevrilerek ‘Gerekirse dilekçe yazın, kabul edilir ise sanık cezaevine gönderilir, siz de gidersiniz, görüşme orada yapılır, sonra salona dönülür’ denilmek suretiyle peşinen sanıklar suçlu, avukatlar ise potansiyel suçlu olarak kabul edilmiştir. Savunma hakkını açıkça kısıtlayıcı uygulama devam ettirilmektedir” açıklamasını yaptı. Sezer, Mahkemenin uygulamalarını şu ifadelerle eleştirdi: “Duruşma salonunda ne zaman ses kaydı yaptığı belli olmayan, yukarıdan sarkıtılan onlarca özellikle insan sesine çok hassas mikrofonlar savunma hakkını kısıtlamaktadır. Savunma hakkının kısıtlandığına dair örnekler verilirken söz konusu mikrofonların savunma hakkını kısıtladığına ilişkin 23 Eylül 2012 tarihli duruşmada beyanda bulunulduğu esnada Mahkeme Heyeti üye hakimi ‘Bunlar savunma hakkını genişletiyor, aleniyeti sağlıyor’ şeklinde beyanda bulunmuş, talep üzerine tutanağa geçmek üzere beyan tekrar edilmiştir.” |
Sezim Özadalı/ Aydınlık