Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'ya sert tepki: Doğu Akdeniz'de kırmızı çizgiler çektiğini sananlar ülkemizin kararlı duruşuyla karşılaşacak

Fransa Cumhurbaşkanı, Doğu Akdeniz'de üstlendiği Türkiye karşıtı rolü, "kırmızı çizgi politikası" olarak nitelendirdi. Emmanuel Macron, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Akdeniz'deki faaliyetlerinin "provokatif" olduğunu savundu. Ankara, Macron'un açıklamalarına net yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Türkiye'nin haklı davasına karşı kırmızı çizgiler çektiğini sananlar, yalnızca ülkemizin kararlı duruşuyla karşılaşacaktır. " denildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'ya sert tepki: Doğu Akdeniz'de kırmızı çizgiler çektiğini sananlar ülkemizin kararlı duruşuyla karşılaşacak

Fransa Cumhurbaşkanı, Doğu Akdeniz'de attığı adımları Türkiye'ye karşı bir "kırmızı çizgi politikası" olarak yorumladı.

Doğu Akdeniz'de suların ısınması ile Fransa Türkiye karşıtı ittifakın öncülerinden oldu. Atina-Ankara gerginliği ile, Atina'dan yana tavır alan Fransız yönetimi, Doğu Akdeniz'e savaş gemisi ve uçağı gönderdi, tatbikatlar düzenledi.

Emmanuel Macron, Fransa'nın bu tavrını "Bu bir kırmızı çizgi politikasıdır” diyerek savundu.

Paris'te gazetecilerle yaptığı toplantıda konuşan Macron, Fransa'nın "sert ama ölçülü bir tavır" sergilediğini öne sürdü. Türkiye'yi hedef almaya da devam etti. Macron, Türkiye'nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin egemenlik haklarına saldırdığını iddia etti.

Dışişleri Bakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına kararlı yanıtlar verdi.

"Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin haklı davasına karşı kırmızı çizgiler çektiğini sananlar, yalnızca ülkemizin kararlı duruşuyla karşılaşacaktır. Bölgede bir kırmızı çizgi var ise bu ancak Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkleri'nin uluslararası hukuktan doğan haklarıdır"

Aksoy açıklamasında bölge dışı aktörlerin kışkırtmalarına karşı kıyıdaş ülkelerle iş birliği çağrısı yaptı.

ulusal.com.tr

fransa doğu akdeniz dışişleri bakanlığı