Koronavirüs ABD'nin askeri planlarını değiştirdi

Kovid-19 salgını Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin askeri hesaplarını da değiştirdi. Fransa Irak’tan tamamen çekilme kararı aldı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de Musul’daki askeri üsten çekildi ve üssü Irak Ordusuna teslim etti. İngiltere de geçen hafta Irak’tan asker çekeceğini açıklamıştı.

Koronavirüs ABD'nin askeri planlarını değiştirdi

Fransa koronavirüs salgını nedeniyle Irak’taki bütün askerlerini çekme kararı aldı. Açıklama Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı’ndan yapıldı. Açıklamada, “uluslararası DEAŞ karşıtı koalisyonun bir parçası olarak Irak'a konuşlandırılan bütün askerlerin Kovid-19 salgını nedeniyle ülkeden çıkarılması talimatı verildi” denildi.

Irak'ta yaklaşık 100 Fransız askeri bulunuyordu. Irak Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Abdülkerim Halef, "Fransız birliklerinin Irak topraklarından ayrıldığını" söyledi.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de Musul’daki Kayyara Askeri Üssü’nden çekildi. Koalisyon güçleri üssü törenle Irak Ordusuna teslim etti.

19 Mart’ta Enbar’daki el- Kaim Askeri Üssü’nden de çekilen koalisyon güçlerinin bir süre sonra Kerkük’teki K1 Askeri Üssü’nden de çekilmesi bekleniyor.

Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı da artan koronavirüs tehlikesi ve koalisyon güçlerini hedef alan saldırıların ardından Irak'taki askerlerini çektiğini açıklamıştı.

DEAŞ karşıtı koalisyonun önemli ortaklarından İngiltere de geçen hafta, kovid-19 salgınını gerekçe göstererek, birliklerini Irak'tan çekeceğini açıkladı. Mart ayında başlayan çekilme sürecinin Haziran’a kadar tamamlanacağı belirtiliyor. İngiltere’nin Irak’ın güneyin yaklaşık 4 bin askeri bulunuyor.

ulusal.com.tr

koronavirüs