AFET'i de afet vurdu

Bursa’da 3 gün etkili olan şiddetli lodos, merkez Yıldırım İlçesi'nde bulunan Valiliğe ait Afet Eğitim Merkezi’nde de hasara yol açtı.

AFET'i de afet vurdu

Saatteki hızı zaman zaman 130 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle Afet Eğitim Merkezi binasındaki dış cephe kaplamaları yerinden söküldü. Sökülen demir ve tahta parçaları binanın bulunduğu bahçeye yayıldı. Valilik yetkilileri binada hasar tespit çalışmalarına başladı.

VİNÇ MOBİL OLDUĞU İÇİN DEVRİLDİ

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, Timsah Arena’daki vincin devrilmesi sırasında kendisinin de o yoldan geçtiğini ve saniyelerle ölümden döndüğünü belirtti. Timsah Arena’daki vincin mobil olduğunu ve bu nedenle şiddetli rüzgara dayanamadığını ifade eden Akyıldız, "İnşaatlarda kullanılan vinçlerin alt bölümü yere sabitleniyor. Üst bölümü rüzgara göre salınım yapma özelliğine sahip olduğu için etkilenmiyor. Timsah Arena inşaatındaki vinç mobil. Üst bölümünün dönme şansı yok. Rüzgar vurunca devriliyor. Fırtına öncesi tedbir amaçlı aşağıya indirilmesi gerekiyordu" dedi.

ÇATILARIN YÜZDE 90’I PROJESİZ

Lodostan çok 300’ün üzerinde çatının zarar görmesini de değerlendiren Akyıldız, Bursa’daki çatıların yüzde 90’ının hiçbir proje olmadan oturtma çatı tabir edilen türde yapıldığını söyledi. Akyıldız, "Bunlar projesiz sadece usta eliyle yapılan çatılar. Dolayısıyla lodosta uçması kaçınılmaz oluyor. Toplum olarak tedbirsizliğimiz çatı yapımında da ortaya çıkıyor. Kimse çatıyı önemsemiyor. Oysaki çatının taşıyıcısından kaplamasına kadar projelendirilip uygulanması gerekir" dedi.

"YETKİLİLERİ DE UYARMAMIZ GEREKİYORMUŞ"

Lodos öncesi karbon monoksit zehirlenmelerine karşı halkı uyardıklarını vurgulayan Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart da, "Yetkilileri uyarmamız gerekiyormuş. Çünkü lodosun olacağı bir hafta önceden meteoroloji tarafından açıklandı" dedi. Mart, kenti yönetenlerin lodosla yaşamayı bilmediğini de savunarak, şöyle devam etti:

"Vincin devrilmesinde sorumluluk inşaatı yaptıran Büyükşehir Belediyesine aittir. Açıklama yapmasını bekliyoruz. Önlemler alınsa o vinç devrilmez . Dolayısıyla hem can kaybı olmaz, hem de ulaşım aksamazdı."

Temel iş güvenliği ve işçi sağlığı kurallarının uygulanması halinde vincin devrilmeyeceğini kaydeden Mart, 2Risk analizleri doğru yapılsa viniç sökülür ya da bağlanırdı. Tüm işlerimiz maalesef bu mantıkla yapılıyor. Bugün yağmur başladı. Biraz fazla yağsa su baskınları oluyor. Lodos olunca canlar gidiyor, mal kayıpları ise, cabası. Akıl, bilimle meslek insanlarıyla üniversitelerden uzmanlar ortak çalışma sonucu önlenebilir basit şeyler" diye konuştu. (DHA)

afet