Kök hücre bağışının önemi

Kök hücre bağışı konusunda bilinçlilik oranı her geçen gün artıyor. Ancak en büyük sorun vazgeçme sayısının da artıyor olması. Uzmanlar bu konuya dikkat çekti.

Kök hücre bağışında gelinen nokta yüz güldürüyor. Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nin 2019 Şubat ayı verilerine göre 470 bin donöre ulaşıldı. Ancak gönüllü bağışçıların yüzde 12’si kök hücreden vazgeçiyor.

Türk Hematoloji Derneği tarafından 11’inci Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Hücresel Tedaviler Kongresi, Antalya’da yapıldı. Kongrede, kök hücre naklinde son durum, ileri tedavi tıbbi ürünlerine sağlık otoritesi bakışı ve hücresel tedavilere üretici bakışı görüşüldü.

Uzmanlar bilinçli donörlüğün önemini vurguluyor. Gönüllülük esasına dayandığı için her an vazgeçme hakkına sahip olunuyor. Ancak bu durum büyük sorunlara yol açıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Hayri Özsan, kök hücre bağışında gerçek vericiliğin önemine değindi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Kurt Yüksel, gönüllü verici olurken ayrıntıların çok iyi öğrenilmesi gerektiğini belirtti.

ulusal.com.tr

kök hücre