"Türk Ordusu'nun savaş hazırlıkları tehlikeye atıldı"

Genelkumay Başkanlığı'nın; Taraf'ın bavulcusu Mehmet Baransu'yu "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek, tahrip etmek ve amacı dışında kullanmak"tan tutuklatan belglerle ilgili değerlendirmeleri ortaya çıktı. Dava konusu sözde darbe planlarının TSK'ya ait olmadığını belirtildi, dava konusu olmayan belgelerin ise savaş hazırlıklarını tehlikeye atacak nitelikte olduğu vurgulandı.

"Türk Ordusu'nun savaş hazırlıkları tehlikeye atıldı"

Taraf'ın bavulcusu Mehmet Baransu'nun "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek, tahrip etmek ve amacı dışında kullanmak" suçlarından tutuklanmasına neden olan soruşturmanın ayrıntıları netleşti.

Genelkurmay Başkanlığı, Balyoz davasına dayanak olan planların gerçek olmadığını, davanın ek klasörlerinde yer verilen askeri belgelerin ise devletin güvenliğini tehlikeye atacak nitelikte olduğunu açıkladı.

Balyoz'da kumpas soruşturmasında Baransu'nun bavulundan çıkan belgeler Genelkurmay Başkanlığı'na soruldu. Karargahtan gelen yanıtta, 11 ve 17 no'lu CD'lerdeki Balyoz, Suga, Çarşaf gibi sözde darbe planlarının TSK'ya ait olmadığı belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı içerisinde suç unsuru bulunmayan 19 adet CD'de ise devletin güvenliğine ilişkin belgeler bulunduğunu vurguladı. En can alıcı örnek olarak da Egemen Harekat Planı gösterildi. Harekat planının deşifre olması için "devletin savaş hazırlıkları ve askeri hareketleri tehlikeye sokabilecek nitelikte" değerlendirmesi yapıldı. Karargahtan gelen yazıda; Baransu'nun bavulunda devletin güvenliğini tehliyeke atacak nitelikte 118 belge olduğu belirtildi. Gerçek harekat planları dava konusu olmamasına karşın dosyaya eklenerek teşhir edilmişti. Harekat planlarının aleniyet kazanmasının ardından Yunanistan harp planlarında değişikliklere gitmişti.

Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü'nün gerçek belgeleri karargahtan sızdıran köstebeğin peşine düştüğü öğrenildi. Soruşturmayı derinleştiren savcılık, dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü tutuklu polis Yurt Atayün ile dosyanın polis bilirkişileri İsa Akyüz, Bekir Peker, Reşat Polat’ı da şüpheliler arasına aldı.

ulusalkanal.com.tr