Obama'ya yakın düşünce kuruluşundan çarpıcı Türkiye raporu

ABD'de Barack Obama yönetimine yakın düşünce kuruluşlarından Center for American Progress, Türkiye-ABD ilişkileriyle ilgili bir rapor yayımladı. "Türk-ABD Ortaklığı: Bir Adım İleri, Üç Adım Geri" başlıklı raporda dikkat çeken ifadeler yer aldı. Raporda, Haziran eylemleri, Musul Konsolosluğu’nun basılması ve Ayn el Arap'taki çatışmaların ikili ilişkilerde dönüm noktası olduğu belirtildi.

Obama'ya yakın düşünce kuruluşundan çarpıcı Türkiye raporu

Center for American Progress, Kısa adıyla CAP çarpıcı bir rapor yayımladı. Barack Obama yönetimine yakınlığı ile bilinen CAP raporda Türkiye-ABD ilişkilerini ele aldı.

"Türk-ABD Ortaklığı: Bir Adım İleri Üç Adım Geri" başlıklı raporda, Obama’nın başkan seçildiği ilk günden bu yana Türkiye-Amerika ilişkileri değerlendiriliyor.

Türkiye uzmanlarından Michael Werz ve Max Hoffman imzasını taşıyan raporda, iyi giden ilişkilerde dönüm noktası Haziran eylemleri, Musul Konsolosluğu’nun basılması ve Ayn el Arap'taki çatışmalar olduğu belirtildi. Türkiye'nin Ayn el Arap politikası eleştirildi.

AKP hükümetinin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın devrilmesine çok fazla odaklanarak, IŞİD’in bölgede yarattığı tehdide tedbir alamadığı kaydedildi.

Raporda ayrıca hükümet kanadından yükselen Amerika, Avrupa Birliği ve İsrail karşıtı söylemlerin Türk toplumunda Amerika karşıtlığını körüklediğine vurgu yapıldı. Raporu hazırlayan Werz ve Hoffman'a göre, ilişkilerin yeniden tesis edilebilmesi için yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var.

CAP, Ayn el Arap'ta IŞİD-PYD çatışmasının yoğunlaştığı bir dönemde de dikkat çeken önerilerin yer aldığı bir rapor hazırlamıştı. 53 sayfalık raporda, Amerika'nın "Kürt koridoru" projesini yeniden canlandırmak için Kürt gruplarını birleştirmesi gerektiği belirtilmişti. PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılması önerilmişti.

ulusalkanal.com.tr

abd türkiye Obama rapor