Trabzon'da hedef 250 bin kişiye spor yaptırmak
Son yıllarda yapılan yatırımlar ile çeşitli branşlarda 78 spor tesisine sahip olan ve bu alanda Türkiye'de ilk üç il arasında yer alan Trabzon'da hedef 250 bin kişinin spor yapmasını sağlamak
Son yıllarda yapılan yatırımlar ile çeşitli branşlarda 78 spor tesisine sahip olan ve bu alanda Türkiye'de ilk üç il arasında yer alan Trabzon'da hedef 250 bin kişiye spor yaptırmak.
Tesisleşme açısında büyük yatırımlar yapılan ve spor şehri olarak adlandırılan Trabzon, sahip olduğu 78 tesis ile Türkiye sıralamasında 3. sırada yer alıyor.
Çeşitli spor branşlarında 230 kulüp ile Türkiye'de 10. sırada bulunan Trabzon, profesyonel 20 kulübüyle ülke genelinde 5. sırada.
En büyük çıkışı okul sporlarında yaşayan Trabzon'da geçen yıl 9 bin 800 öğrenci ile Türkiye sıralamasında 72. sırada yer alırken, bu yıl bu rakamı neredeyse üçe katlayarak 26.459 öğrenci ile 11. sıraya kadar yükseldi.
Trabzon Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'un bir spor şehri olduğunu ifade etti.
Öztürk, nüfusu yaklaşık 780 bin olan Trabzon'un 5 ile 15 yaş arasında yaklaşık 100 bin, 15 ile 25 yaş arasında yine yaklaşık 125 bin kişiyle genç bir kitleye sahip olduğunu, bu genç nüfusa spor yaptırmanın derdinde olduklarını söyledi.
Bu konuda projeler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Öztürk, Trabzon'un, yapılan yatırımlarla spor alanında Türkiye'nin sayılı illeri arasına girdiğini kaydetti.
Öztürk, yatırımlar sonucunda Trabzon'un bu alanda daha güçlü duruma geldiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:
"Verilere bakığımızda 78 tesisle Türkiye'de 3. sıradayız, 63 branşın 49'u Trabzon'da yapılıyor. 230 kulüple 10. sıradayız, lisanslı sporcu ve okul sporlarında inanılmaz bir artış var. Bu rakamları yukarı çıkarmak için projeler geliştirdik. Yaklaşık 11-12 projemiz var. Her alana temas etmeye çalıştık. İlçelerden engelli vatandaşlarımızı Trabzon merkeze getirip spor yaptırdık. İlçelerdeki çocuklara spor yaptırmak için okullarla, kurum ve kuruluşlarla, belediyelerle, kaymakamlıklarla projeler geliştiriyoruz. Tonya'dan çocuklar yüzmeye geliyor, yaylanın çocukları havuzla buluşuyor ki inanıyorum içlerinden çok başarılı sporcular çıkacak. Onun dışında 160 Kuran kursunda yatılı okuyan öğrencilerimiz 14 branşta spor yapıyor."
Birdal Öztürk, yapılan tesislerin yaşaması ve işlevini sürdürebilmesi için her yıl şehirde uluslararası organizasyonların düzenlenmesi için de çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Spor yapma alışkanlığı artırmak için sadece Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün çabasının yetmeyeceğine dikkati çeken Öztürk, annelere, babalara, muhtarlara kadar herkesin bu konuda hassas olması gerektiğini dile getirdi.
Eskiden sahalar olmadığı için sporun caddelerde yapıldığını anımsatan Öztürk, "Futbol da sokaklarda oynanırdı. Şimdi modern güzel spor tesisleri ve sahalar var. Burada başarılı sporcular yetiştirilmeli ve insanlar spor yapmalı. Bu spor komplekslerinin daha aktif olarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
"Hedef 250 bin kişiye spor yaptırmak"
Trabzon'da spor yapan vatandaşların sayısını artırmak için birçok proje geliştirdiklerine değinen Öztürk, şu ifadeleri kullandı:
"Bizim antrenör, spor yöneticisi yetiştirmemiz lazım. Trabzon bu kadar takımı, tesisi ve imkanı olan bir il ama spor yapan insan sayısı yaklaşık 100 bin. Bu rakamı 250 bine çıkarmamız lazım. Bu olguyu hep beraber ortaya koymamız gerekiyor. Örneğin, Gürcistan'da Gori diye bir kasaba var. Kasabadakilerin hepsi judo yapıyor. Gürcistan onlarla yaşadığı dünya şampiyonluğunu olimpiyatlara taşımaya çalışıyor. Biz de Trabzon'da spor kasabaları, spor kültürleri oluşturabiliriz. Yomra'da jimnastik salonlarımız varsa, jimnastik yapmayan kalmamalı, Akçaabat'ta atletizm salonu varsa burada atletizm yapmayan kalmamalı, Ortahisar'da poligon, tenis kortları, yüzme havuzları varsa bu bölgede bu branşları yapmayan kişi olmamalı."
Öte yandan, Trabzon sahip olduğu tesislerle bugüne kadar 6 uluslararası organizasyona da ev sahipliği yaptı.