Alpullu'da yine üretim yok

Cumhuriyet tarihinin en önemli fabrikalarından Alpullu Şeker Fabrikasın'da 1 yıldır üretim yok. Yöre halkı yetiştirdiği pancarı il dışına satıyor. Fabrikanın işçisi de ekmek parasını çıkartmak için başka şeker fabrikalarına gidiyor. Yurttaşlar fabrikanın yeniden üretime geçmesinin yollarını arıyor.

1926 yılında Mustafa Kemal'in önderliğinde Kırklareli'de açılan Türkiye'nin ikinci şeker fabrikası olan Alpullu'da 1 yıldır üretim yok!

Alpullu'daki çiftçiler, iklim şartlarından dolayı yeterli pancarı ekemedi. Üretim az olunca fabrikanın çarkları 1 yıl önce durdu. Az da olsa pancar eken çiftçi ürününü Burdur, Çorum ve Eskişehir'e yolladı. İşçiler de Türkiye'nin dört bir yanındaki fabrikalara dağıldı.

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü bu yıl da bölgede yeterli pancar üretimi olmadığını açıkladı. Alpullu Şeker Fabrikası'nın yine çalışmayacak olması bölge halkını harekete geçirdi. Siyasi Parti Temsilcileri, sendikacılar ve sivil toplum örgütleri cumhuriyetin fabrikasına sahip çıkmak için bir araya geldi.

Pancar Kooperatifi Birliği üretimin artması için kolları sıvadı. Panko Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Dal, üretim maliyetini düşürmek için iş makinesi sözü verdi.

Belediye meclis üyeleri de tekrar şeker tarımının canlandırılması için yetkililere çağrı yaptı.

Alpullu Şeker fabrikasından emekli olan Kadri Özçetin fabrikanın kapalı olmasını büyük kayıp olarak değerlendirdi.

Yöre halkı fabrikanın yeniden üretime başlayacağı günü iple çekiyor...

ulusalkanal.com.tr

Eskişehir Mustafa emal atatürk burdur çorum Alpullu Şeker Fabrikası